Putin řekl, jak dlouho hodlá válčit na Ukrajině. Čína okamžitě změnila strategii

Putin na březnovém setkání se Si Ťin-pchingem v Moskvě údajně prohlásil, že na Ukrajině hodlá válčit ještě nejméně pět let. Snažil se ho tím přesvědčit, aby Peking Moskvu nadále podporoval, informoval s odvoláním na několik zdrojů web NIKKEI.

Není jisté, že ho tím přesvědčil. Podle webu je naopak pravděpodobné, že mu Si nevěřil. Asijská země ale nedlouho po jednání změnila strategii. O pár měsíců později totiž skončil šéf diplomacie Čchin Kang a nahradil ho Wang I.

Jen dva měsíce po setkání poslala Čína do Evropy svou "mírovou misi". Důvodem měly být právě obavy z dlouhodobé války. Na Peking totiž podle analytiků tlačí Západ, který nechce, aby vojensky spolupracoval s Moskvou. Putina měla jednání rozzuřit.

[chooze:article;value:534643]

Deník New York Times nedávno uvedl, že je ruský prezident připraven vyjednávat o příměří. Chce si ale nechat už obsazené ukrajinské území. "Nevzdáme se toho, co je naše. Pokud chtějí vyjednávat, ať vyjednávají," uvedl Putin v projevu ke svým generálům.

Podle zdrojů webu NIKKEI by ale tato slova neměla mezinárodní komunita brát vážně. Může za nimi totiž být snaha vytvořit iluzi snahy o mír, která mu pomůže v březnových volbách.

Putin hodlá znovu kandidovat na prezidenta (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.