Silvestr bez ohňostrojů. Rakušan vyzval města i lidi k oslavám bez petard

Ministr vnitra Vít Rakušan vyzval, aby se letošní silvestrovské oslavy obešly bez ohňostrojů a zábavní pyrotechniky. "Požádal jsem o to dnes dopisem všechny starosty a starostky, ale obracím se s osobní prosbou i na vás," napsal na sociální síti X.

Důvodem jsou podle Rakušana tragické události předchozích dnů, kdy měl pachatel nejprve zastřelit v Klánovickém lese muže a jeho dvouměsíční dceru a o pár dní později spáchal masakr na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, při kterém přišlo o život 14 lidí. Během útoku zemřel i střelec.

"Před pár dny jsme zažili dva násilné činy spojené se střelbou. To nejmenší, co můžeme udělat pro ty, koho se události bolestně dotkly, je nezvyšovat nervozitu a neprohlubovat trauma, které násilí zanechalo," sdělil Rakušan.

[chooze:article;value:534621]

​Výzvu ministra přijal už primátor Pardubic Jan Nadrchal (ANO), který všem městským obvodům doporučil, aby nový rok vítaly bez ohňostrojů. "Jsem si vědom toho, že i přes tragickou událost, která se udála na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, musí život pokračovat dál. Nicméně v souvislosti s výzvou ministra Rakušana doporučuji neorganizovat žádné 'lidové veselí' při příchodu nového roku," vzkázal.

Město Pardubice neplánuje ani žádný oficiální ohňostroj. "Statutární město Pardubice žádný ohňostroj nebo jinou 'veselici' nepořádá. Jak je to na vašich obvodech netuším. Nicméně bych vás rád požádal o případné přehodnocení konání oslav pod hlavičkou města/obvodu," napsal v mailu, který zaslal městským obvodům.

"Pořádání soukromých oslav/ohňostrojů obecně závazná vyhláška dovoluje. Berte, prosím, tento mail jako doporučení nebo žádost. Je mi jasné, že chování jednotlivců nemůžeme ovlivnit," dodal pardubický primátor.

Rakušan i Fiala reagovali na střelbu v Praze. Mysleme na pozůstalé, vzkázali:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.