Opozice ztrhala projev premiéra Fialy. Souhlasí pouze s jediným bodem

"Inflace se během příštího roku dostane k hodnotám, na které jsme byli zvyklí před třemi roky," uvedl předseda české vlády v poselství občanům. Prudké zvyšování státního dluhu je prý pod kontrolou.

"V roce 2024 deficit veřejných financí poklesne díky ozdravnému balíčku a dalším rozhodnutím naší vlády výrazně pod tři procenta hrubého domácího produktu, což je obecně uznávaná hranice dobrého hospodaření státu," uvedl také předseda vlády. Ten má nadále silnou oporu u svých koaličních partnerů.

[chooze:article;value:532918]

​"Pan premiér popsal problémy naší země a nelakoval je narůžovo. Projev obsahoval vizi, představení řešení i optimistický výhled do budoucna," chválila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Předseda vlády ve svém projevu podle předsedy SPD Tomia Okamury neprojevil žádnou známku sebereflexe a přiznání odpovědnosti za současný stav. "Fiala si vůbec neuvědomuje, jak se žije běžným pracujícím rodinám a seniorům," nešetřil kritikou Okamura.

"Nejlepší vánoční dárek by pro občany byl, kdyby oznámil demisi své vlády, která není vládou odborníků," vyzval šéf SPD na síti X.

[chooze:article;value:527730]

​"Podle vánočního poselství Petra Fialy nás příští rok čekají rekordní investice a růst mezd. Neinformovaný premiér asi neví, že v jeho vlastním rozpočtu investice klesají o 18 miliard korun a stovkám tisíc zaměstnanců čistá výplata kvůli činům jeho vlády klesne," upozornila místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová.

Asi jediné, na čem se momentálně opozice s vládou shodne, je odsouzení útoku na filozofické fakultě. "Všechny nás hluboce zasáhla brutální a ničím neospravedlnitelná střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy 21. prosince. Po celé Vánoce jsme byli v myšlenkách s rodinami, blízkými a přáteli těch, kteří byli tímto útokem zasaženi," připomněl Fiala.

[chooze:article;value:533500]

​"Modlili jsme se za oběti a za brzké uzdravení všech zraněných a taky za sílu pro všechny pozůstalé. Pro řadu lidí to byly ty nejsmutnější Vánoce," dodal premiér.

A jeho stanovisko jako by doplňovalo to, co zveřejnil na síti X během Štědrého dne expremiér Andrej Babiš, předseda opozičního hnutí ANO.

"O letošních Vánocích jsme si všichni uvědomili, jak křehký je náš svět a jak se v okamžiku všechno může změnit. Tragédie na filozofické fakultě nám to všem připomněla. Dotklo se to nás všech. O to víc bychom si měli uvědomit, jak důležité je stát při sobě. Buďte s rodinou a blízkými, obejměte je, protože to je nejvíc, co máme," apeloval na veřejnost Babiš.

Vánoční projev premiéra ČR Petra Fialy (26/12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.