Voda vyhnala lidi z Mrákotína z domovů. Vzali jsme si jen pár věcí, zoufají si

Situace na Jihlavsku byla nejhorší v pondělí nad ránem. Chata Ivy Peňásové z Rantířova na Jihlavsku se změnila v hausbót, vodu měla všude okolo. "Tohle jsme nezažili už hodně dlouho," řekla vystrašená žena.  Voda z řeky Jihlavy se vylila z koryta a dostala se k desítkám chat.

Klidné Vánoce letos rozhodně nemají v Mrákotíně na Jihlavsku. Velká voda tam poškodila hráze dvou tamních rybníků. Hrozilo, že se protrhnou. Evakuovány musely být desítky lidí. 

[chooze:article;value:534377]

​"Velmi jsme se báli," řekl o situaci v Mrákotíně jeden z místních. "Vzali jsme si jen nejnutnější věci a čekáme, co bude dál," připojili se další.

"Vzali jsme si doklady, nějakou elektroniku, mobil a víc nic," popsal televizi Nova smutný sváteční den další obyvatel Mrákotína. "My jsme zabalili věci do tašky a evakuovali jsme to do auta a zaparkovali jsme jinde," doplnili sousedé.

Přespávat mohou na obecním úřadě nebo u příbuzných. Rybníky nechala obec upustit a hráze zpevnit.

Problémy byly po celé Vysočině, v Jihlavě třeba řeka zatopila části chodníku a cyklostezek. "Standardně bývá hladina o metr a půl níž, než je teď," sdělil vodohospodář Josef Procházka ze Služeb města Jihlavy (SMJ). 

Vody bylo tolik, že zkolabovala jihlavská čistička odpadních vod. "Přítok vody je na takovou čističku enormní a čerpadla nám nestačí," upřesnil mluvčí SMJ Martin Málek. 

[chooze:article;value:534088]

​Zimní povodně jsou přitom mnohem komplikovanější. "Půda je promrzlá a nemá takovou absorpční schopnost. Proto je potřeba správně manipulovat na vodních nádržích," upřesnil mluvčí povodí Moravy Petr Chmelař.

Hasiči se nezastavili. "Zasahovali u 300 událostí, velmi často také u odčerpávání vody ze zatopených sklepů," doplnila mluvčí Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Petra Musilová.

Na třetí nejvyšší povodňové stupně na Vysočině vystoupaly Želivka, Sázava, Moravská Dyje, Balinka nebo Fryšávka.  

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.