Nebezpečný vedlejší příznak covidu. Lékaři jej poprvé odhalili u dítěte

S komplikovaným následkem covidu se setkala dosud zdravá dospívající dívka. Několik dní po infekci virem se u ní objevily vážné potíže s dýcháním. Covid-19 totiž paralyzoval její hlasivky, což u dívky skončilo tracheostomií. Jen díky otvoru v krku mohla 15letá dívka dýchat, informoval web ScienceAlert.

Spojitost s covidem potvrdila i nová studie, podle které může covid-19 ve vzácných případech způsobit právě ochrnutí hlasivek. Dle autorů studie jde ale o vůbec první případ ochrnutí hlasivek u teenagera. Dosud byly zprávy o tomto stavu jen u dospělých. Studie byla publikována v časopise Pediatrics.

"Virus má známé neurologické komplikace, včetně bolesti hlavy, záchvatů a periferní neuropatie," uvedli ve studii otolaryngologové Danielle Larrowová a Christopher Hartnick z Harvard Medical School. "Současný případ odhaluje, že ochrnutí hlasivek může být dalším neuropatickým důsledkem viru," potvrdili vědci.

Zpočátku nic zvláštního

U dívky se po pozitivním testu na covid nejprve objevily běžné příznaky jako horečka a únava. Ty se ale zlepšily po pěti dnech. Devět dní od pozitivního testu ale začala pociťovat potíže s dýcháním. Po čtyřech dnech se její stav tak zhoršil, že se dostavila na pohotovost v nemocnici.

Lékaři si tam všimli, že její dýchání bylo při vdechování rychlé a hlučné, což značilo překážku při proudění vzduchu. Její hladina kyslíku byla přitom normální a testy na covid a další respirační infekce již byly negativní.

[chooze:article;value:533939]

​Pacientka měla v anamnéze astma a úzkost, tak jí byly podány steroidy a bronchodilatancia pro podezření na astmatický záchvat, což ale nepomohlo. Následně se u ní objevily nové problémy jako potíže s polykáním, slabost na jedné straně, brnění a necitlivost a nejistá chůze.

Přes veškerou snahu lékařů musela nakonec dívka podstoupit tracheotomii, což jí konečně pomohlo. Lékařský tým se několikrát pokusil zjistit, zda může dýchat bez tracheostomie, ale až 15. měsíc po zavedení se podařilo tracheostomii bezpečně odstranit.

Covid je v Česku na vzestupu. Aktuální situaci popsal virolog Jiří Černý (19.12.2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.