MAPY: ČHMÚ vydal výstrahu před sněhem. Varuje i před větrem a povodněmi

V sobotu odpoledne meteorologové dokonce zpřísnili výstrahu před sněhem pro část Jihočeského kraje a Vysočiny. Po 16. hodině ji zase zmírnili.

Výstraha před sněhem platí do nedělních 6:00 pro část Pardubického kraje a celou Vysočinu a oblasti nad 600 metrů nad mořem v Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji. Hrozí navíc vysoký stupeň rizika. Podle ČHMÚ tam může za 12 hodin napadnout až 25 centimetrů nového sněhu.

[chooze:article;value:534377]

"Očekává se kalamitní situace, velké komplikace v dopravě, energetice a průmyslu, zásobování a podobně. V případě mokrého sněhu škody na stromech a lesním porostu nebo drátech elektrických vedení," informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Sedm centimetrů mokrého a těžkého sněhu může do nedělních 6:00 napadnout také v části Středočeského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje a v celém Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji.

Varování před sněhem na sobotu:

Varování před sněhem na neděli:

Výstraha před větrem

Meteorologové varují až do nedělní půlnoci před velmi silným větrem. Ten potrápí část Středočeského a Ústeckého kraje a celý Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský kraj. V nárazech může dosahovat až 90 kilometrů za hodinu.

Silný vítr pak až pondělní půlnoci bude bičovat i Prahu, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský kraj a část Středočeského, Ústeckého, Pardubického kraje a Vysočiny. Rychlost větru bude kolem 70 kilometrů za hodinu.

Varování před větrem na sobotu:

​Varování před větrem na neděli:

Výstraha před povodněmi

Až do odvolání pak platí pro celé Česko povodňová pohotovost. Hladiny řek na některých tocích se mohou zvednout a dosáhnout až druhého stupně povodňové aktivity. "Voda v řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny," upozornili odborníci.

V pátek odstartovala astronomická zima. Podívejte se, jak to v Česku vypadalo:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.