Lékař popsal záchranu postřelených: Museli jsme všechno zastavit

Zatímco policisté ve čtvrtek odpoledne zasahovali v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, v pražských nemocnicích se už zdravotníci připravovali na příjem zraněných. Mezi nimi byl i vedoucí intenzivní péče Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Martin Balík.

O tragickém incidentu věděli lékaři téměř ihned. "Bezprostředně po oznámení střelby byl v Praze vyhlášen traumaplán. To znamená, že jsme museli všichni přestat dělat to, co jsme dělali, a začít se připravovat na příjem většího množství zraněných pacientů a přizpůsobit tomu celý režim nemocnic," vysvětlil Balík z VFN na Karlově náměstí.

To byla v předvánočním období složitá úloha. "Máme vánoční uzávěry a redukci provozu, řada lidí si vzala volno a kvůli Vánocům pracujeme s menší kapacitou než normálně," řekl Balík.

[chooze:article;value:534248]

Ve VFN mohou na urgentní příjem brát jen pacienty s určitým typem zranění. "My nejsme traumacentrum. Oficiálně jsme kardiocentrum a onkocentrum. Jsme schopní přijímat od záchranky téměř jakékoli případy s výjimkou úrazů hlavy nebo míchy, protože nemáme neurochirurgii," upřesnil Balík.

Na druhou stranu Balík vychvaloval kardiochirurgii VFN. Nemocnice nakonec přemírou zraněných paralyzována nebyla. Z 25 lidí, které střelec při svém běsnění zranil, záchranáři na Karlovo náměstí převezli pouze tři. Přednostně postřelení mířili do traumacenter, jako mají nemocnice na Vinohradech či v Motole.

Balík popsal i postup lékařů při léčení střelných poranění. "Nesetkáváme se s nimi sice každý den, ale naprosto neznámá pro nás nejsou. Je to standardní traumatologický postup, který má své zásady a který velice dobře známe. Patří to do našeho všeobecného vzdělání," dodal Balík.

Krveprolití zasáhlo i policisty. Tři požádali o pomoc psychologa:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.