Silné zemětřesení v Číně: Přes sto mrtvých, mnoho zraněných i pohřešovaných

[chooze:gallery;value:34187]

Čínou v noci na úterý otřáslo silné zemětřesení. Podle agentury Reuters zasáhlo provincii Kan-su, která leží u hranic s Mongolskem. ​Epicentrum bylo v hloubce deseti kilometrů a otřesy způsobily škody i v sousední provincii Čching-chaj.

Podle svědků se v poškozených oblastech zřítilo mnoho budov, rozespalí lidé v panice vybíhali ven. Poškozeny jsou silnice, vodovod i elektrické vedení. Situaci komplikuje mráz hluboko pod nulou.

[chooze:article;value:528161]

​Do odlehlé vysokohorské oblasti v sousedství Tibetské náhorní plošiny vyslaly úřady zhruba 2 200 záchranářů, na pomoc byla povolána armáda. Aktuálně je hlášeno 126 obětí a více než 200 zraněných. Mnoho lidí je stále pod troskami, jejich počet není zatím znám. Oblast postihlo devět následných otřesů, nejsilnější měly čtyři magnituda.

Jak připomíná BBC, Čína leží v oblasti, kde se setkává řada tektonických desek, zejména euroasijská, indická a pacifická, a je obzvláště náchylná k zemětřesením. Nejsmrtelnější zemětřesení v Číně v novodobé historii bylo v roce 2008, kdy sousední provincii Sečuán zasáhly otřesy o síle 8 magnituda a zabily téměř 70 000 lidí.

Podívejte se na záběry z místa:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.