PŘEHLED: Takhle se měnily ceny potravin letos. ČR má vážný problém, říká ekonom

Řadě lidí se mnohdy stále při pohledu na účet z nákupu protočí panenky. Český statistický úřad (ČSÚ) každý měsíc zveřejňuje, jak se změnila průměrná cena základních potravin. V tabulce níže se můžete podívat na vývoj v letošním roce. 

Oproti začátku roku si nyní nejvíce připlácíme za vepřovou pečeni, kdy kilogram stojí o téměř osm korun více. Podražily například také brambory, a to zhruba o pět korun za kilo. O dvě koruny dáváme více i za kilo jablek.

Naopak v porovnání s letošním lednem nejvíce zlevnilo máslo, a to o 45 korun za kilogram. Je však důležité upozornit, že v předchozích měsících byla cena ještě daleko nižší a nyní šla zase podstatně nahoru. Nižší cenu nyní platíme také za eidam, kdy kilová cihla vyjde o téměř 40 korun méně.

Další pokles

Zlepšení situace v příštím roce očekávají odborníci. "Ten tlak na zvyšování cen bude nižší než v uplynulých dvou letech. Sedm měsíců v řadě klesají ceny, za které výrobky prodávají zemědělci potravinářům. Lze očekávat, že v příštím roce nedojde k takovému zvýšení cen, některé potraviny mohou i zlevnit," řekl TN.cz ekonom Petr Studnička.

K příznivému vývoji cen navíc mohou pomoci i další faktory. "Zároveň nám klesla cena elektřiny na burze pod 100 euro (pozn. red. v přepočtu zhruba 2 454 korun) za megawatthodinu, což byl jeden z hlavních argumentů pro zdražování. Potom máme poměrně příznivé ceny pohonných hmot. Dalším faktorem je také to, že se ceny zemědělských komodit vrátily na předválečnou úroveň, často jsou i nižší," nastínil ekonom Štěpán Křeček.

[chooze:article;value:533027]

Promítnout by se do cen mělo od nového roku i snížení DPH u potravin. Mnohé obchody už avizovaly, že se tak skutečně stane. Některé dokonce začaly zlevňovat už nyní.

Nedostatečná konkurence

"Automaticky ale nemusí znamenat změny sazby snížení cen. To záleží na potravinářích a obchodnících. Je ale silný tlak, aby se změna sazby DPH do těch konečných cen pro zákazníky promítla," doplnil Studnička.

Podle expertů se ale Česko potýká se zásadním problémem. "Je samozřejmě otázkou, jestli se tak skutečně stane a potraviny v příštím roce budou zlevňovat. V Česku, bohužel, nemáme dobrou konkurenci na trhu s potravinami a někteří mohou zneužívat svého postavení na trhu. Ta nedostatečná konkurence může vést k tomu, že máme vyšší ceny, než jaké jsou obvykle v zahraničí," uzavřel Křeček.

Lidé zuří kvůli drahým potravinám a řekli, kdo za ně dle nich může. Více se dozvíte v následující reportáži (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.