Méně známý příznak může odhalit demenci. Stačí se projít po schodech

Demence je závažné degenerativní onemocnění mozku, které postihuje především starší lidi. Nemoc vytváří změny na mozkové tkání, které způsobují zapomínání, snižování inteligence a v některých případech také ztrátu identity.

Odborníci nyní upozornili na jeden z méně známých příznaků. Nemoc totiž může ovlivnit i pohyb, píše portál Mirror. Pokud mají lidé potíže při chůzi do nebo ze schodů, měli by se mít na pozoru a nebrat to na lehkou váhu.

[chooze:article;value:527664]

"Pacienti mohou mít potíže například se zvedáním nohou. Navíc mají častější sklony k uklouznutí a hrozí jim pády," citoval portál Express odborníky z organizace Alzheimer Scotland.

Přitom stejně jako v případě jiných onemocnění je důležitá také u demence včasná diagnóza a následná léčba. "Lidé často předpokládají, že ztráta paměti a demence jsou jedno a totéž. Ale existují další klíčové příznaky, na které je třeba dávat pozor. Každý člověk s demencí je navíc jiný. Jak jej nemoc ovlivní, závisí na tom, které oblasti mozku jsou nejvíce poškozené," nastínili experti.

Nejčastějším typem demence je Alzheimerova choroba. A počet pacientů s touto diagnózou roste. Podle Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) přibylo za posledních pět let mezi jejími klienty 13 % nemocných. Státní zdravotní ústav (SZÚ) dokonce předpovídá, že do roku 2050 se bude v České republice s touto nemocí potýkat zhruba 280 tisíc lidí.

Alzheimerovou chorobou trpí po celém světě miliony lidí. Více se dozvíte v následující reportáži (9/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.