Rusko se chce zmocnit dvou velkých měst. Putin má plány do roku 2026

Republikáni v americkém Kongresu Kongresu blokují schválení další vojenské pomoci pro Ukrajinu. A situaci může podle expertů ještě zhoršit velmi pravděpodobné ovládnutí Bílého domu Donaldem Trumpem. Ten tvrdí, že by konflikt na východě Evropy vyřešil za den a Kyjevu by se část ztracených území už pravděpodobně nevrátila.

​​Prohra Ukrajiny by ale svým způsobem byla také prohrou Spojených států, upozorňuje americký Business Insider. "Čína by takové situace nepochybně využila k posílení své moci a pro USA by to znamenalo jedinou věc. Tedy nutnost posílit výdaje na obranu," upozorňuje citovaný web.

[chooze:article;value:533272]

Také Moskva posílená svým válečným triumfem by se mohla pro Západ stát velkou noční můrou. "Rusko může pro NATO představovat největší vojenskou hrozbu od 90. let," upozorňuje Sky News.

Washington by kvůli tomu musel pravděpodobně umístit významnou část své armády do východní Evropy. Ať už kvůli obraně, či jen z důvodu odstrašení.

[chooze:article;value:533210]

​Názory analytiků se v proběhu času mění. Spojené státy po vypuknutí konfliktu nejprve odhadovaly, že Kyjev zvládne odolávat náporu Ruské armády jen několik dnů. I díky vydatné vojenské pomoci Západu se však invazní vojska zastavila "před branami" ukrajinské metropole.

Napadený stát měl později podle spekulací Sky News zlikvidovat téměř 90 procent ruských vojenských kapacit. Nyní se však zdá, že Moskva nabírá druhý dech. Armáda verbuje nové lidi a obranný průmysl chrlí nové zbraně na plné obrátky.

"Ruský diktátor si stanovil jasné cíle, kterých má jeho armáda dosáhnout v letech 2024, 2025 a 2026," upozorňuje německý Bild s tím, že chce vládce Kremlu získat například ukrajinský města Charkov a Dnipro.

Ukrajinci zasáhli na Krymu klíčový ropný terminál. Zásobuje palivem ruskou armádu (6/12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.