Novela rozzuřila hasiče. Ministerstva se hádají, čí je to vina

"Jednotky JPO II (dobrovolných hasičů, pozn. red.) jsou pro nás klíčové. V případě, že by byla ohrožena akceschopnost JPO II, celý systém vlastně padá a nebude možné zabezpečit celou bezpečnost v rámci České republiky jednotkami požární ochrany," varoval ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jan Hadrbolec.

Profesionálové vědí, že bez dobře fungujících jednotek v obcích se zkrátka neobejdou. "My jsme k novele zákoníku práce dávali nesouhlasné stanovisko. Říkali jsme, že je to nesmysl," sdělil Hadrbolec.

V případě, že by bylo nutné zabezpečit vše podle pravidel novely zákoníku práce, tak by celý systém podle hasičů vyžadoval stamiliony korun. A to je pro ně neúnosné.

[chooze:article;value:533398]

"Jenom Hasičský záchranný sbor má vnitřní dluh více jak 25 miliard korun," poznamenal Hardbolec. Ministerstva práce a vnitra se teď dohadují, kdo za to může a jak situaci vyřešit. 

"Ministerstvo vnitra k této problematice nevzneslo žádné připomínky," prohlásila mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Procházková.

Ministerstvo vnitra ale tvrdí, že naopak novelu problematického zákona připomínkovalo. "Tato připomínka nicméně nebyla ministerstvem práce a sociálních věcí akceptována. Navrhovali jsme, aby v zákoně byla zavedena výjimka u dohod, které budou mimo pracovní poměr, a nelze tedy pracovní režim zaměstnance předvídat," reagoval mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška. 

[chooze:article;value:532941]

"Znovu jsme oslovili ministerstvo vnitra a výkon činnosti členů jednotek dobrovolných hasičů s nimi znovu projednáváme," avizovala Procházková.

Jakmile se obě ministerstva dohodnou, je možné, že starostové a dobrovolní hasiči budou moci zase sloužit jako dřív, tedy podle vyzkoušeného a fungujícího modelu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.