Ukrajinští vojáci jsou vyčerpaní. Může za to neúspěšná protiofenziva

Avdijivka, Marijinka, Bachmut. Kdysi tisícová města jsou srovnaná se zemí. Tvrdé boje tam ale pokračují. Rusové se nyní snaží upevnit své pozice na okupovaných územích a na řadě míst přebírají vojenskou iniciativu.

"Ukrajina ztratila dech s protiofenzivou. Nemá dostatek jednotek, živé síly a techniky na to, aby mohla nějak pokračovat, když ne v protiofenzivě, tak v tlaku. Řekl bych, že se i jedná o to, jakým způsobem zajistit rotaci jednotek, které se na ukrajinské frontě nachází," vysvětlil výzkumník Centra bezpečnostních studií Univerzity obrany Zdeněk Petráš.

"Útočí podle klasického schématu. Jedno, dvě družstva. Předtím ostřelování a pak útočí na naše pozice. Úplně každý den," poznamenal ukrajinský voják.

[chooze:article;value:533132]

Ukrajinci na některých místech ztrácejí i dobytá území, která za cenu velkých ztrát získali během letošní protiofenzivy. Ta nakonec nedosáhla stanovených cílů.

"Pokud nemáte dostatečnou dělostřeleckou podporu, pokud nemáte podporu ze vzduchu a pokud neovládnete vzdušný prostor, tak v podstatě jakákoliv ofenziva je už předem odsouzena k nezdaru," upozornil Petráš.

Podle analytiků chtějí Rusové využít vyčerpání Ukrajinců také k tomu, aby stabilizovali situaci na okupovaných územích. I na nich chce totiž ruský režim v příštím roce uspořádat prezidentské volby.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.