Posun ve vyšetřování! Policie obvinila dva muže z nehody kolotoče v Havířově

Incident se odehrál 3. září 2022 odpoledne během slavností v Havířově. "Při pohybu dolů a současném otáčení zavěšených sedaček, které narážely do zábradlí pouťové atrakce a okolních překážek, bylo zraněno 18 osob na nich sedících (nezletilí, ženy a muži ve věku od 7 do 42 let," sdělila policejní mluvčí Daniela Vlčková.

Po zhruba 15 měsících důkladného prověřování všech okolností nakonec minulý týden havířovští kriminalisté obvinili dva muže ve věku 50 a 54 let ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.

[chooze:article;value:470727]

Na objasnění případu se podílela řada znalců z různých oborů, a to nejen technické, ale rovněž zdravotní specializace. "Jelikož se jednalo o výjimečný a obtížný případ, který vyžadoval zvláštní vědecké posouzení, byly příslušným znalcům z různých oborů zabývajících se technickým stavem atrakce na základě jejich žádosti opakovaně prodlužovány lhůty k posouzení," doplnila Vlčková.

Odborníci pak vycházeli nejen z ohledání samotné atrakce, ale i ze stovek stran technické dokumentace. "Výsledný závěrečný posudek čítá 120 stran a další desítky stran jsou obsaženy v přílohách. Pro prověřování celé věci byly také důležité lékařské posudky všech zraněných," uzavřela Vlčková.

Nehodou se zabývala i Česká obchodní inspekce (ČOI). Více se dozvíte v následující reportáži (9/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.