Robot s umělou inteligencí ochraňuje rajčata. Farmář popsal, jak to funguje

Robot pomohl Matěji Sklenářovi zjednodušit práci. "Jedním z mých úkolů je monitorovat rostliny a zjišťovat, kde se vyskytuji choroby, škůdci. Je důležité tyto choroby odhalit včas, abychom nemuseli používat chemickou ochranu a vystačili si s tou biologickou. Je to poměrně nudná práce, takže když máte někoho, kdo to může dělat neúnavně a může zkontrolovat každou rostlinu, tak je to ideální typ práce pro robota," vysvětlil.

Tento robot s umělou inteligencí se neustále zlepšuje. "U některých chorob, které se vyskytují častěji, je ta úspěšnost už vysoká. Je schopný detekovat zhruba u 95 procent. Pak jsou choroby, které se vyskytují zřídka. Ty se ale robot musí ještě naučit," doplnil s tím, že se to robot učí na uměle vygenerovaných rostlinách.

[chooze:article;value:526540]

​Jeden takový robot by podle něj mohl stát skoro tři miliony korun. "Není to jen o tom robotu samotném, ale je tam i služba pro pěstitele. Aplikace, která mu hlásí, co se vlastně děje. Pěstitel se pak zapojí do nějaké platformy, která mu v budoucnu bude přinášet více informací o těch rostlinách," popsal Sklenář.

Robot několikrát týdně projíždí řádky s rajčaty a je schopný najít škůdce v zárodku, ve chvíli, kdy problém ještě není rozšířený. "Pracujeme i na predikci sklizně. Robot podle posbíraných obrazových materiálů bude moct pěstiteli říkat, kdy a kolik rajčat sklidí. Tím pádem bude pěstitel schopný domluvit si odbyt rajčat, aby mohl lépe komunikovat se zákazníky," řekl. 

[chooze:article;value:532365]

​Na farmě i při polním pěstování řeší zemědělci často problém s plevelem. "My na to máme robotického okopávače. Nemusíme používat žádné chemické prostředky na hubení plevele, ale děláme to mechanicky. Obecně chceme mít také co největší přehled o tom, jak se ty rostliny pěstují. Takže sbíráme data, ze kterých se učíme, jak tu úrodu pro příští rok zlepšit, abychom se stejným množstvím mohli vypěstovat více," uzavřel Sklenář.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.