Podvody na internetu budou věrohodnější. Zamíří na konkrétní lidi

Podvodné e-maily, textové zprávy, reklamy nebo telefonní hovory. Věc, se kterou se setkala už většina lidí. Rozeznat podvrh je ale čím dál těžší a bude hůř.

"Útočníci s každým útokem získávají více a více peněz, které reinvestují do své firmy. Mohou financovat další výzkum a zlepšují svoje techniky útoků a také detekci," popsal ředitel výzkumu technologických hrozeb Michal Salát.

Na vině je prý také umělá inteligence. "Umělá inteligence zvyšuje to nebezpečí, protože dokáže podvody dělat šité každému na míru a díky tomu uvěřitelnější," sdělil technický ředitel Genu a odborník na umělou inteligenci Michal Pěchouček.

[chooze:article;value:532365]

Nebezpečí číhá často v aplikacích, které si instalujeme do telefonů. "V okamžiku, kdy ten uživatel umožní přístup ke svému mobilnímu telefonu, tak ty aplikace si mohou stáhnout všechny obrázky, dokumenty, které na tom telefonu jsou," poznamenal Salát.

Nárůst počtu internetových podvodů potvrzuje i policie. "Kybernetická kriminalita roste. Jen za letošní rok těch podvodů v rámci kybernetické kriminality evidujeme přibližně 7 800," řekl mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík.

[chooze:article;value:530585]

Před časem dokonce policie zřídila specializovaný útvar. "Bude to již rok, co funguje Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě a ta se věnuje té nejsofistikovanější trestné činnosti," upozornil Moravčík.

Lidé by tak měli být obezřetní a vždy se ujistit, že na druhé straně není podvodník. "Buďte obezřetní při otvírání e-mailů a stahování souborů z neznámých zdrojů. Neklikejte na podezřelé odkazy a buďte také opatrní při sdílení svých údajů on-line," uvedla mluvčí Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Eva Rajlichová. Při používání mobilního bankovnictví by lidé měli používat dvojí ověření identity.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.