Počty hypoték stoupají. Úroková sazba je přesto dál vysoká

Lidé si letos v listopadu ve srovnání s listopadem loňského roku půjčovali na hypotékách výrazně více. Celková částka půjčená v rámci hypotečních úvěrů vzrostla o více než 120 procent. Rostl i celkový počet hypoték. Bylo jich nejvíce od poloviny loňského roku. 

"Oproti právě velice slabé polovině loňského roku už dochází k oživení. To, že ta čísla jsou ještě lepší, lze spojit s tím, že ČNB snížila limit na příjmy domácností, které si chtěly požádat o hypotéku. Druhý důvod může být spojený s tím, že některé domácnosti už se rozhodly nevyčkávat a musely vyřešit svou situaci. A v neposlední řadě jsme viděli, že ceny nemovitostí klesaly," vysvětluje hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. 

[chooze:article;value:533040]

​Nastartování hypotečního trhu by mohlo napomoci i snižování úrokových sazeb. Jedna z bank už začala nabízet úrokovou sazbu o více než jeden procentní bod pod průměrnou tržní sazbou, která je 5,67 procent. Ale jen v případě delších fixací. "Tato sazba je platná pro fixace v úrovni pět, sedm a deset let," sdělila mluvčí banky Moneta Money Bank Zuzana Filipová. 

K podobnému kroku, navíc i v případě kratších fixací, by ale mohly brzy sáhnout i další banky. "Zvažujeme, zda přistoupíme k úpravám úrokového lístku," řekla mluvčí Air Bank Jana Pokorná. Nevylučuje to ani Československá obchodní banka (ČSOB). "Důležitý je vývoj makroekonomické situace a také vývoj na finančních trzích, od kterých se úrokové sazby odvíjejí," doplnil mluvčí Patrik Madle. Záleží tedy i na výši základní úrokové sazby. 

[chooze:article;value:526010]

​ČNB může o snížení základní úrokové sazby rozhodnout nejdříve na konci tohoto měsíce. Podle expertů k tomu ale dojde mnohem později. "Centrální banka říká, že počká, až jak dopadne lednová inflace. První zasedání po vyhlášení lednové inflace bude až někdy koncem března," řekl ekonom Petr Bartoň. Prozatím tedy základní úroková sazba zůstává na sedmi procentech. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.