KALKULAČKA: Důchodci si od ledna polepší. Některé navíc čeká změna

S lednem se penzisté dočkají další pravidelné valorizace. Ta se bude týkat všech druhů důchodů (starobní, invalidní, vdovský, vdovecký, sirotčí). Smůlu budou mít pouze ti, kterým bude v lednu teprve čerstvě přiznán důchod.

"Každý důchod se skládá ze základní a procentní výměry. Základní výměra důchodu bude v rámci lednové valorizace navýšena o 360 korun, její nová částka tak bude 4 400 korun. Procentní výměra zůstává beze změny. Všem důchodcům tedy vzrostou důchody jednotně o 360 korun," informovala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

[chooze:article;value:532434]

Úřad navíc upozornil, že důchodcům, kteří dosáhnou v lednu 2024 věku 85 let, bude navýšena procentní výměra o 1 000 korun a zvýší se rovněž i zvláštní příspěvek k penzi o ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich.

Spočítejte si výši penze:

Zdroj: Peníze.cz - Valorizace důchodu

"U důchodů s mezinárodním prvkem, které jsou vypláceny v tzv. dílčí výši, bude základní výměra navýšena podle podílu české doby pojištění v době celkově získané v ČR i v zahraničí. Pokud kupříkladu česká doba pojištění představuje 1/3 z celkově získané doby, důchod se v roce 2024 navýší konkrétně o 120 korun," doplnila správa.

Valorizační oznámení

Některé lidi navíc čeká velká novinka, valorizační oznámení totiž obdrží elektronicky. Týká se to těch, kteří pobírají pouze jeden druh důchodu a ten je jim zasílán bezhotovostně na bankovní účet. Informaci o zvýšení důchodu tak obdrží ve zprávě pro příjemce vztahující se k částce doplatku valorizace.

"Snížení počtu zasílaných valorizačních oznámení o 1,7 milionu kusů představuje úsporu nákladů na materiál, tisk a poštovné téměř 45 milionů korun. ČSSZ nabídne i možnost dodatečně požádat o vytištěné valorizační oznámení," sdělil úřad.

Zvýšení minimální mzdy ovlivní daně i důchody. Více se dozvíte v následující reportáži (12/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.