Šokující zpověď důvěřivé Češky z Egypta. Kamile L. půjčila tisíce korun

K řadě údajně okradených Čechů od Rudého moře patří i Češka Jindřiška z jižní Moravy. Už se pomalu smiřuje s tím, že půjčených 500 eur (přes 12 tisíc korun) od Kamily L. nikdy nedostane zpět.

"Poznali jsme se před rokem a půl. Kamila byla známá našich známých, doporučili ji, protože jsme hledali někoho, kdo organizuje potápění v Hurghadě. První setkání bylo velice přátelské, zaplatili jsme si potápění a všechno proběhlo, jak mělo," vzpomíná Moravanka.

[chooze:article;value:531982]

​"Když jsme byli s přítelem v Egyptě, tak jsme se s Kamilou vídali i během večerů, často za nás platila jídlo, nápoje i odvoz, sama se ale nikdy pozvat nenechala. Vždy působila velmi upřímně, přátelsky. Dávali jsme si i drobné dárky," říká Jindřiška. A protože s přítelem cestují do Egypta třikrát ročně, těch pozvání od Kamily nebylo málo.

Mohu si od vás půjčit?

Zlom nastal letos začátkem listopadu. "Podobně jako jindy jsme přijeli s cestovní kanceláří a domluvili jsme si s Kamilou potápění. Třetí den nám ale zatelefonovala, jestli u sebe máme dost peněz a požádala nás o tříseteurovou půjčku. Peníze slíbila vrátit druhý den. Místo toho nás pak požádala o půjčení dalších dvouset eur. Další dny jsme se místo peněz dočkali jen samých výmluv," vysvětluje žena z jižní Moravy.

Jakmile se Jindřiška vrátila zpět do Česka, Kamila si její kontakt zablokovala. Překvapilo ji, že se na facebooku setkala s řadou dalších podobných případů a upozorňuje, že Kamila L. může být pouze krycím jménem. "Někdo tvrdí, že se ve skutečnosti jedná o Jaroslavu J.," upozorňuje Jindřiška.

[chooze:article;value:497283]

"​Asi nejhůře skončila Kristina Ř. Ta Kamile L. předala 700 tisíc korun na byt v Hurghadě, který však nikdy nezískala a zpět nedostala ani peníze," připomíná Moravanka.

"Ambasáda mi absolutně nepomohla a to jsem ji oslovila už v lednu, žádný překladatel, žádný právník nic," stěžuje si Kristina Ř. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake připomíná, že pomoc zastupitelských úřadů je omezená. "Ambasády nemohou nikomu zařizovat právníka nebo tlumočníka. Maximálně zprostředkují kontakt," vysvětluje Drake a odkazuje se na soupis poskytovaných konzulárních služeb vyjmenovaný na webu ministerstva.

Svědčilo málo lidí

Hana Trojanová, která žije v Hurghadě trvale a pomáhá tam Čechům zprostředkovat lékařskou pomoc, připomíná, že Kamila L. stanula před soudem v Hurhadě minulý týden. "Spor ale skončil smírem a hodně podvedených to teď štve, že to tak dopadlo. Bohužel mnozí z těch, kteří by mohli svědčit, zrovna v Egyptě vůbec nebyli," domnívá se Trojanová.

Kamila L. na dotazy o popisovaných případech nereagovala. "Pokud budete mít zájem, nebudu se bránit osobní schůzce pod dohledem mého právního zástupce," uvedla pro TN.cz Kamila L.

Cestovní kanceláře v obavách: Evropská komise chce změnit pravidla rušení zájezdů (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.