Každý desátý člověk v Česku je cizinec. Nejvíce přišlo Ukrajinců

"Podíl ukrajinských občanů dosáhl téměř šesti desetin z celkového počtu cizinců u nás," upozornila odbornice na migraci z oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jarmila Marešová.

V České republice dosáhl koncem roku 2022 počet cizinců rekordních 1 116 000 lidí. Přes 600 tisíc z nich pocházelo z Ukrajiny.

"Meziroční přírůstek cizinecké populace činil v roce 2022 celkem 455 tisíc osob a výraznou měrou se na něm podíleli cizinci s některým z typů přechodného pobytu. Šlo přitom převážně o válečné uprchlíky z Ukrajiny, kteří u nás hledali dočasnou ochranu," oznámil předseda ČSÚ Marek Rojíček.

[chooze:article;value:532647]

Podíl cizinců na celkové populaci vzrostl na 10,3 %. "Občané Ukrajiny k nám začali přicházet již počátkem 90. let minulého století zejména za prací, jejich počty však byly v té době nízké. Postupem času se navýšily až na 636 tisíc registrovaných osob koncem roku 2022," dodala Marešová.

"Úřady práce evidovaly na území České republiky celkem 270 tisíc ukrajinských občanů v postavení zaměstnanců. Jejich počet se tak meziročně zvýšil o 38 %," doplňuje Dalibor Holý, ředitel odboru statistky zaměstnanosti a rovných příležitostí ČSÚ.

Ukrajinští občané tvoří významnou skupinu na našem trhu práce. Jejich nejvyšší zastoupení bylo koncem roku ve zpracovatelském průmyslu. Také se ale nadprůměrně v porovnání s ostatními cizineckými občany na našem území objevují Ukrajinci v zaměstnání administrativní a podpůrné činnosti, obsluze strojů a zařízení, ve stavebnictví nebo například jako montéři.

[chooze:article;value:526491]

Nejvíce pracují na pozici pomocných a nekvalifikovaných pracovníků. Celkem 58 % Ukrajinců v Čechách jsou ženy. Významněji jsou také zastoupeny děti, které tvoří 21 % z ukrajinské populace v Česku, oproti velice nízkému počtu lidí v důchodovém věku.

Platné živnostenské oprávnění mělo ke konci roku 2022 31 tisíc občanů Ukrajiny. Ve statistice s ukrajinskými držiteli tohoto oprávnění mají v Česku převahu muži.

Nejvíce atraktivním regionem je Praha. Z hlediska počtu i podílu zaměstnaných dále následují Středočeský a Plzeňský kraj.

EU míří k přísnější imigrační politice (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.