Ze severu Evropy se žene krutý mráz. Meteoroložka řekla, kdy k nám přijde

Sníh a teploty pod nulou si o Vánocích užijeme jen na horách. Dlouhodobé předpovědi ukazují sice pro další měsíce teploty několik stupňů nad průměrem, podle meteoroložky se ale náhle může všechno změnit. 

"I z pohledu třeba listopadu. Na dlouhodobé předpovědi vypadal, že bude teplotně nadprůměrný a že nás žádné výrazné ochlazení, jako tomu bylo na začátku prosince, nečeká. A vlastně do poslední chvíle jsme vůbec nevěděli, zda můžeme z úst pustit, že nás čeká až 50centimetrová sněhová nadílka i v nižších nadmořských výškách," připomněla. "Rozhodně není vyloučeno, že k nám opět pronikne studený vzduch, který přinese sebou i poměrně vydatné sněžení," dodala.

Momentálně se totiž studený vzduch drží nad Skandinávií, severovýchodní Evropou a Sibiří. "Na Sibiři v minulém týdnu klesala rtuť teploměru až k 58 stupňům Celsia pod nulou," upozornila Honsová. "Takže je z čeho brát ten chlad a zimní charakter počasí," doplnila.

[chooze:article;value:532457]

Do Česka může tedy přijít na začátku příštího roku. "Už bychom k tomu potřebovali akorát dobré rozložení těch tlakových útvarů, aby se k nám ten studený vzduch opět začal dostávat," avizovala.

Momentálně je jen jisté, že nás v příštích měsících čeká oblačnost a nadprůměrné srážky. Zatím ani nebudou sněhové. Ve většině Evropy jsou totiž zrovna teploty nadprůměrné. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.