Z útesů se vynořila děsivá mořská příšera. Připomíná podvodního T-rexe

Z útesů Jurského pobřeží vykopali obrovskou lebku smrtícího plitosaura. Tento dravý mořský plaz přibližně před 150 miliony let terorizoval oceány. "To zvíře by bylo tak masivní, že by mohlo účinně lovit cokoliv, co mělo tu smůlu, že se ocitlo v jeho okolí. Nepochybuji, že to bylo něco jako podvodní T-Rex," řekl doktor Andre Rowe portálu BBC.

Pliosaurus prý byl přímo vraždícím strojem. Měl 10 až 12 metrů velké tělo se čtyřmi ploutvemi, díky kterým dokázal vyvinout pod vodou poměrně velkou rychlost a živil se především rybami a hlavonožci.

[chooze:article;value:521549]

​Takto unikátní lebku vědci ale zřejmě ještě neviděli. "Je to jedna z nejlepších fosilií, na kterých jsem kdy pracoval. Jedinečné je hlavně to, že je kompletní," zmínil britský paleontolog Steve Etches s tím, že na celém světě se jen stěží našly takové exempláře.

V lebce velké dva metry měl zhruba 130 velkých zubů. "Dlouhé a ostré jako břitva, určitě mohly zabíjet jedním kousnutím," podotkl Etches, který uvede fosilii ve svém muzeu ve Velké Británii, jak zmínil deník Mirror.

[chooze:article;value:509733]

​Mnozí ale řeší záhadu, kam se poděl zbytek kostry, když byla nalezena pouze lebka. "Vsadím svůj život, že zbytek zvířete je tam. Nebude dlouho trvat, než zbytek dinosaura vyplave na povrch a ztratí se. Tohle je příležitost, která se naskytne jednou za život," tvrdí paleontolog. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.