Nejstarší osoba na světě udivuje vědce. Prozradila recept na dlouhověkost

Rodačka ze San Francisca žije v domově důchodců Residència Santa María del Tura v katalánském městě Olot. Za svůj život zažila dvě světové války, španělskou občanskou válku a nedávno i pandemii. I ona sama před třemi lety onemocněla covidem-19, ale ani tak nemá ve svém věku výraznější zdravotní problémy, píše španělský deník Olive Press.

Španělští vědci Morerové odebrali vzorky DNA, aby zjistili více o jejím dlouhém životě. "Je neuvěřitelná. Má úplně jasnou hlavu. S působivou přesností si pamatuje okamžiky z doby, kdy jí byly jen čtyři roky, a nevykazuje žádná kardiovaskulární onemocnění, která jsou u starších lidí běžná. Jediné, s čím má problémy, je pohyblivost a sluch," popsal Mariin stav profesor genetiky Manel Esteller z Barcelonské univerzity.

[chooze:article;value:526011]

Esteller si od Maríiných vzorků DNA slibuje, že zjistí, jakou úlohu sehrávají v její dlouhověkosti geny a jakou zásluhu na tom má její způsob života. "Je jasné, že svou roli hraje genetická složka, v její rodině je několik členů, kterým je přes 90 let," uvedl Esteller.

​Životní styl

O svém životním stylu stařenka pravidelně informuje na svém účtu na sociální síti X. Pro svoje příspěvky používá psaní hlasem. Svým sledujícím prozradila například to, že žádnou speciální dietu nikdy nedržela. "Vždy jsem jedla málo, ale všechno a nikdy jsem nedodržovala žádný režim," uvedla. Každý den také jedla přírodní jogurt.

Důležité podle ní je žít život v klidu, dobrém propojení s rodinou a přáteli, v kontaktu s přírodou, být emociálně stabilní, bez starostí, výčitek a toxických lidí. Sama svou dlouhověkost připisuje genetice a štěstí.

[chooze:article;value:522991]

​María se 4. března 1907 narodila v San Franciscu, rok poté, co se její rodiče přestěhovali ze Španělska do Spojených států amerických, píše deník The Guardian. Za dalších osm let se ale rodina vrátila zpět a usadila se v Katalánsku. María si vzala doktora Joana Moreta a měla s ním tři děti. Později se pár dočkal 11 vnoučat a 13 pravnoučat.

[chooze:poll;value:1c0cad7ed7133fff53cd83783da6be9ce341a5fe]

Slovák se ve 103 letech stále věnuje turistice. Prozradil recept na dlouhověkost:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.