Zimní období negativně ovlivňuje naši psychiku. Užijte si svátky bez starostí

Příchod zimy jde ruku v ruce s neustálým zkracováním dne. Slunečního svitu je stále méně a postupně s ním ubývá i naší dobré nálady, na kterou má světlo zásadní vliv. Proto se i v práci snažte trávit alespoň chvíli na vzduchu.

V zimě se naplno prokáže důležitost umělého osvětlení interiéru. Když více času trávíme uvnitř, musíme myslet na to, čím nahrazujeme sluneční paprsky. Ve špatně osvětlených prostorech můžeme být méně produktivní a unavenější. Osvětlení navíc ovlivňuje i kvalitu našeho spánku, takže si dejte pozor na to, čím doma svítíte. 

Vhodné doplňky stravy

Nedostatek času stráveného venku a méně slunečních paprsků má negativní vliv také na přísun vitamínů do našeho těla. Musíme je do něj tedy dostat jiným způsobem. Ideálně skrze pestrou a vyváženou stravu. Sáhnout ale můžeme i po doplňcích stravy.

[chooze:article;value:528454]

Naši psychiku totiž ovlivňuje také to, jestli se cítíme v pořádku i po fyzické stránce. V zimě je tak nutné posilovat imunitu třeba vitamíny D, K nebo C. Tělo navíc potřebuje doplnit ještě zinek či selen.

Význam pohybu a sportu

Nejen fyzické zdraví v zimě posílíme tím, že budeme i nadále sportovat. Aktivní životní styl nám pomáhá se cítit lépe i po psychické stránce. Některé negativní vlivy stresu odbouráme už třeba tím, že budeme půl hodiny plavat nebo běhat. Věnovat se můžeme ale i sportům, které se k zimě více hodí.

Na vliv zdravého životního stylu na naši psychickou pohodu upozornil i Státní zdravotní ústav (SZÚ). "Součástí duševní hygieny je také dodržování zdravého životního stylu. Dobré duševní zdraví může pozitivně ovlivnit i to fyzické a pomoci předcházet vážným zdravotním problémům," uvedl SZÚ.

[chooze:article;value:530460]

Kromě zlepšování našeho zdravotního stavu má sport ještě jednu výhodu: přináší nám radost. Po náročném výkonu také lépe usínáme a kvalitněji spíme, jak uvedl web Newport Academy.

Správné naplánování dne

Negativní vliv na naše mentální zdraví má v zimě také to, že musíme zcela jinak rozvrhnout naše dny. Už nelze plánovat častá posezení s přáteli na zahradě a další venkovní aktivity. Je tedy důležité přijmout, že se období změnilo, a musí se upravit i to, jak budeme své dny trávit.

Hledání nových rutin nám může pomoci najít nové zajímavé koníčky, o kterých jsme dříve ani nepřemýšleli. Můžete se tak zlepšit v nových aktivitách. Budíky ale nechte zvonit ve stejný čas, jako tomu bylo v létě. Konzistentní čas vstávání nám pomáhá zvýšit produktivitu a pomáhá k lepšímu spánku.

[chooze:article;value:520123]

Vliv spánku na psychické zdraví

Právě spánek může také pomoci k tomu, abychom se cítili lépe po fyzické i duševní stránce. Nekvalitní spánek totiž negativně ovlivňuje náš mozek. Může to vést k tomu, že jsou naše úzkostné stavy silnější a hůře je zvládáme. Na řadu věcí poté můžeme reagovat přehnaně a podrážděně.

"Nedostatek spánku může způsobit problémy s učením, soustředěním a reakcemi," doplnil americký Národní institut pro srdce, plíce a krev. Špatný spánek může vést i k dalším závažným problémům. Pokud pravidelně málo spíme, zvyšuje se riziko toho, že předčasně zemřeme v důsledku onemocnění chronickými chorobami.

Dětí s psychickými problémy přibývá. Vliv mohou mít i sociální sítě, říká psycholog (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.