To nejhorší teprve může přijít. El Niño vrcholí, Evropě hrozí kruté mrazy

Ačkoliv Česko v posledních dnech zasypal sníh, předpovědi meteorologů naznačují, že už začátkem příštího týdne se značně oteplí. To ale neznamená, že se můžeme s mrazivým počasím rozloučit. Vrátit ho totiž může El Niño, které v těchto dnech vrcholí.

"El Niño je teď silné. Dosahuje svého vrcholného stadia," upozornil meteorolog Petr Dvořák. Vrcholná fáze se ale dala předpokládat. "Je to El Niño, tedy Jezulátko, panáček, Ježíšek," vysvětlil Dvořák, proč se vyvrcholení objevuje právě s příchodem Vánoc.

Jeho vrcholná fáze by mohla stáhnout rtuť teploměru pořádně dolu. "Statisticky vychází, že ke konci roku bude na západě Evropy výrazně chladněji. Neznamená to, že zamrzne Vltava, ale dopady mívá," upozorňuje meteorolog. Zdůrazňuje ale, že jde jen o statistiku, která může a nemusí vyjít.

​Na počasí v Česku má totiž vliv i několik dalších faktorů. Poloha Česka v samém srdci Evropy způsobuje to, že na nás z každé strany působí jiné meteorologické jevy. "Česko je na hranici několika vlivů, mohou sem proudit vlivy ze severu, jihu, západu i východu," vysvětluje.

[chooze:article;value:531767]

"Kdybychom se ale posouvali dál na východ, tak tam je počasí daleko stabilnější. V zimě je zima a v létě je horko. Na západě jsou naopak teplejší zimy a chladnější léta, sychravo. To je také ustálený charakter. My v Česku jsme ale mezi tím," dodává.

"U nás je klíčová troposférická cirkulace, tedy to, co je ve spodní části atmosféry, tedy tlaková výše nad Uralem či postupy tlakových níží z Atlantiku. Je to složité proudění ve spodní atmosféře," dodává. "Záleží zkrátka na tom, jaké je proudění a povětrnostní situace. Z toho vyplývá charakter počasí," uzavírá.

Je také potřeba si uvědomit, že zima teprve začala a jednou epizodou mrazů to nekončí. Podle ČHMÚ navíc teploty v uplynulých dnech nebyly nijak extrémní. 

"Sněžení na začátku prosince není nic mimořádného a následuje po třech měsících, kdy byly teploty výrazně nadprůměrné. Proto se nám může zdát, že je poměrně velká zima, ale teploty se dostaly z výrazně nadprůměrných jen lehce pod normál," vysvětluje meteorolog Jan Šrámek z ČHMÚ

Evropské země dál svírá mráz. Počasí komplikuje dopravu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.