Evropa je na pokraji epidemie. Celým kontinentem se šíří lavina nákaz

V Česku se zimou začala i sezóna respiračních onemocnění. Poslední dny podle dat ministerstva zdravotnictví přibývají tisíce nakažených covidem. K tomu se připojují chřipka nebo RS viry. Zbytek Evropy na tom není lépe.

Slovensko

Na přelomu listopadu a prosince začaly na Slovensku řádit respirační choroby. Čekárny u lékařů jsou plné, naopak školní lavice prázdné, upozornila stanice RTVS.

[chooze:article;value:531766]

Hlavní problémy momentálně dělá chřipka. Zůstává i koronavirus. "Virus nezmizel ani po zrušení plošných opatření, nadále cirkuluje prakticky po celém světě a nadále způsobuje u lidí onemocnění covid-19," varoval pro deník Jeden deň plus hlavní slovenský hygienik Ján Mikas.

Německo

Německo se podle Institutu Roberta Kocha potýká s vlnou nákaz RSV viry. Nemocnice hlásí vysoký počet nemocných dětí, a to hlavně těch do dvou let.

Ani náš západní soused se ale pořád nedostal z covidové pandemie. Každý týden přibyde poslední měsíc kolem 20 tisíc nakažených.

Francie

Covid-19, bronchitida nebo bronchiolitida v prosinci trápí Francii. Země se navíc obává prudkého nárůstu zápalů plic. Nejvíce jsou v ohrožení děti do 15 let, upozornila stanice RMC.

[chooze:article;value:528656]

Nizozemsko

I v Nizozemsku prudce roste počet dětí se zápalem plic. Oproti loňsku už je o 124 procent vyšší, informoval list The Telegraph.

Polsko

I u našich severních sousedů roste počet lidí nakažených covidem. "V současné době se v Polsku provádí 94 diagnostických testů na 100 000 obyvatel. Úmrtnost je 3 na 100 000 obyvatel a ve srovnání s předchozími zprávami se zvýšila," citoval z týdenní zprávy webu Politykazdrowotna.com.

Roste i počet lidí, kteří bojují s RS viry. Chřipka se v zemi pohybuje těsně pod prahem epidemie.

Itálie

Sezóna respiračních chorob už začala i v Itálii. Tam mají momentálně největší problémy s chřipkou, viry parainfluenza a covidem. Vrcholu by vlna nákaz měla dosáhnout o Vánocích, uvedl web LA NAZIONE.  

Vrací se chřipková sezóna. Nasaďte si respirátory, vzkazují lékaři (10/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.