Nejvyšší ústavní činitelé jednali na Hradě. Shodli se na další podpoře Ukrajiny

Hlavními tématy čtvrtečního jednání byly válečné konflikty na Ukrajině a v Izraeli, zhodnocení uskutečněných pracovních cest do zahraničí, vstup Rumunska do Schengenského prostoru nebo obsazení českého velvyslanectví v Moskvě.

První schůzka nejvyšších ústavních činitelů po lednovém zvolení prezidenta Petra Pavla se konala v únoru. Tedy ještě předtím než nový prezident nastoupil do funkce. S ostatními ústavními činiteli se tehdy dohodl, že by se měli setkávat pravidelně jednou za čtvrt roku a koordinovat tak aktivity ve vnitřní i zahraniční politice.

[chooze:article;value:531656]

​Koncem května, tedy naposledy, kdy se takto politici setkali, se věnovali vztahům se sousedními státy, válce na Ukrajině, ale například také vztahu k Číně a Tchaj-wanu.

Podobná jednání v minulosti pořádal i bývalý prezident Miloš Zeman. Kvůli politickým sporům ale na schůzky přestal zvát nejprve předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) a pak i ministry zahraničí. Po předloňských sněmovních volbách schůzky už neobnovil.

Původně se měla tato schůzka konat už v polovině listopadu, kvůli nemoci předsedy vlády ale byla na poslední chvíli zrušena a odložena právě na čtvrtek 7. prosince.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.