ANKETA: V zahraničí zakazují mobily ve školách. Děti se pak lépe soustředí

Ne všude ve světě jsou striktní, někde musí žáci mobily uzamknout do skříňky a dostanou je až po vyučování. Jinde musejí nosit speciální uzamykatelné pouzdro. Jsou ale země, kde žáci do školy mobily vůbec nosit nesmějí.

Francie je v zakazování telefonů vlastně průkopníkem v Evropě. První omezení původně pouze pro užívání mobilů během vyučování přišlo už v roce 2010. Od roku 2018 pak zákaz platí plošně na všech pozemcích školy i o přestávkách pro všechny žáky mladší 15 let.

I když před lety zákon o zákazu mobilů ve školách rozvířil ve Francii emoce, dnes si rodiče toto omezení pochvalují. Děti se prý lépe soustředí, a dokonce si víc hrají s kamarády.

[chooze:article;value:531661]

​V Belgii je zákaz mobilů ve školách velkým tématem hlavně proto, že k němu nedávno přistoupilo sousední Nizozemsko. Momentálně je rozhodnutí v rukách ředitelů jednotlivých škol. A ti nabízejí žákům různé možnosti.

Třeba v jedné škole na předměstí Bruselu někteří učitelé považují mobil za pomůcku, kterou se ale studenti musejí naučit používat v souladu se společenskými pravidly. Velmi se jim osvědčil speciální obal na telefon v přepočtu asi za 750 korun, který si studenti podle pravidel různých učitelů uzamknou pomocí čidel na zdech, nebo naopak nechají otevřený.

"Podle mě je to super praktické. Díky tomu se můžeme líp soustředit," řekla jedna ze studentek. "Když můžeme telefon ve vyučování použít, a díky tomu se učíme, tak je to skvělé. Vlastně vám ani nedochází, že se něco učíte," souhlasil jiný student.

[chooze:article;value:531707]

​V Itálii zakázala vláda mobilní telefony ve školách teprve loni. Omezení však platí jen pro vyučování a má prý hlavně pomoci zlepšit úctu k učitelům. "Používám ho o přestávkách a je to všechno o nějakém respektu. A myslím, že žádný zákaz ještě nikdy nic nevyřešil," řekla tamní studentka.

Takového názoru ale rozhodně není ředitelka jedné školy ve městě Greystone v Irsku. Ta se spojila s dalšími sedmi kolegy ze základních škol ve městě a spolu s rodiči se dohodli na úplném zákazu mobilů pro děti, a to i v jejich volném čase.

[chooze:poll;value:5c51fa0cc5f3f19529688ef7e437cf0b833b6123]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.