Policie odhalila dva gangy podvodníků. Měly okrást tisíce lidí

Někteří si představují, že kybernetičtí podvodníci žijí ve sklepě a disponují supermoderní počítačovou technikou. Tyhle sítě podvodníků ale operovaly z běžně vybavených kanceláří. A dokázaly vylákat peníze z tisíce lidí.

"Běžní lidé, kteří chtějí prodat kočárek nebo chtějí prodat brusle, když budu konkrétní, za nějaký obnos. Ten pachatel ale ve chvíli, kdy projeví zájem o ten nákup, tak jim zároveň nabídne, že jim zprostředkuje dopravu," uvedl ředitel Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě Břetislav Brejcha.

"Rád bych přišel dnes, ale momentálně jsem pracovně vytížený, pošlu k vám domů kurýra." To je jedna z typických zpráv, kterými se podvodníci snaží oklamat prodejce.

[chooze:article;value:531599]

"Vytvářely phishingové napodobeniny reálných webových stránek přepravních společností. Na tom to bylo celé postavené. A následně kradli vlastně bankovní identitu," řekl o ganzích Brejcha.

Policisté z Národní centrály proti terorismu, extremismu a kyberkriminalitě společně s ukrajinskými kriminalisty zadrželi a obvinili desítky lidí z Česka a Ukrajiny. Organizované skupiny si přišly na nejméně 123 milionů korun. Policie upozorňuje, že by lidé měli být zvlášť teď před Vánocemi obezřetní.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.