Tradice Mikuláše sahá do dávných dob. Dárky rozdával dřív než Ježíšek

Stejně jako mnoho dalších tradic se také svátek Mikuláše slaví v předvečer události, tedy 5. prosince, i když je jméno oblíbeného světce v kalendáři až 6. prosince.

"Svatý Mikuláš je mimo jiné patronem studentů a žáků. Těm tyto oslavy původně, třeba i v 14. století, patřily. A to hlavně ve městech, kde byly univerzity. Nejprve se objevoval obyčejný průvod jezdců na koních, kteří ani neměli žádné převleky," uvádí kurátorka Jana Poláková z Etnografického ústavu Moravského zemského muzea.

Jak je to s mikulášskými dárky?

Mikulášské dary byly určeny hlavně žákům za to, jak dobře studovali. A jistou dobu to byl dokonce jediný den, kdy se nějaké dárky rozdávaly. Ty nebývaly například ani na Štědrý den. "Někdy dárky dostávají děti v předvečer svátku od postavy Mikuláše, jindy jsou třeba v ponožce za oknem až druhý den 6. prosince ráno," říká Poláková.

[chooze:article;value:477633]

​Jaké dárky k Mikuláši patřily?

Tím hlavním dárcem je svatý Mikuláš. Šlo například o nějaké dobroty či svaté obrázky, tedy o věci, které tehdy lidé považovali za důležité. Někdy dokonce děti musely předvést znalost katechismu. "To už tedy mluvím o 19. století a nadělovalo se také podle toho, jak se děti chovaly celý rok," připomíná odbornice.

Kdy se v mikulášském průvodu objevil čert?

Čerti byli vždy považováni za představitele zla a je možné, že jejich postava vycházela z dřívějších figur, kterým se říkalo děd nebo dziad. "A ty měly představovat spíše nějakého ducha předků než pekelníka. Později se ta tradice přenesla na čerty," vysvětluje kurátorka z Etnografického ústavu.

[chooze:article;value:477909]

​Odkdy je svátek Mikuláše spojován s různými kostýmy?

Začátek tradice nošení kostýmů na svátek Mikuláše se nedá přesně datovat. Mikulášský průvod obsahoval masky, které představovaly dobro a zlo, tedy dva protipóly světa. Někdy se tam také jako neutrální postava objevovala i smrt. Rozhodovala se bez ohledu na to, jestli je člověk chudý nebo bohatý, starý či mladý.

Existuje nějaká spojitost se skutečným odkazem svatého Mikuláše?

Je několik různých legend, které jsou se svatým Mikulášem spojovány. Podle jedné z nich měl tajně darovat peníze třem chudým dívkám. S tím může souviset i pokládání darů za okno. Skutečný svatý Mikuláš pomáhal všem potřebným i úkor sebe samotného, tvrdí Pavel Stefan, kněz z římskokatolické farnosti ve Valašském Meziříčí.

"Bůh viděl dobrou vůli, že Mikuláš chce pomáhat lidem, on je proto jedním z nejpopulárnějších svatých na světě. Například u nás na Valašsku ta tradice má svůj smysl a zdůrazňujeme dobré hodnoty. Mikuláš chodí do rodin a slaví se i ve Skautu," dodává farář.

Mikulášský expres projel Ostravou. Čerti si stěžovali, že jsou bez práce (12/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.