Kocáb o životě i konfliktech v Pražském výběru: Na svoje štěstí už nedbám

Rocková kapela Pražský výběr je na české hudební scéně už téměř 50 let. "Je to moje srdcovka, zakládal jsem to ještě na konzervatoři a od té doby to s sebou táhnu. Osud naší kapely byl pád socialistického režimu, my jsme u toho byli. Když jsme oslavovali odchod sovětské armády, tak stát nevypravil žádnou oslavnou akci k tomu, že jsme opět svobodnou zemí, tak to oslavil Pražský výběr a takhle to šlo dál," popsal Kocáb.

Kapela hraje pořád ve stejném složení, konfliktům se ale nevyhnula. "V době, kdy jsem dělal ministra pro lidská práva, jsem se hodně staral o romskou komunitu. To některým občanům nevonělo, ale ani členům naší kapely. Když přišel covid, tak se zase utrhnul jiný člen a začal bojovat proti očkování. Kupodivu ve věci Ukrajina jsme sjednocení. Prožívali jsme různé krize, také jsme se rozešli," nastínil skladatel.

[chooze:article;value:531547]

​Politika v něm ale zůstala zakotvená dodnes. "Je to těžké, já skládám, mám před sebou inštrumenty, ale vzadu mi běží politické zpravodajství, které je potichu. Když jsem uprostřed skladby a vidím, že se něco děje, tak to hned zesiluju, takže to mám pořád rozdělené," řekl bývalý ministr.

Příští rok oslaví Kocáb už 70. narozeniny. "Mám čtyři děti, takže o soukromý život mám postaráno. Žijeme v domě, kde je nás asi osm. Kdykoliv se tam objevím, tak je frkot a takhle já žiju. Z toho frmolu utíkám do studia, kde si dělám muziku. Už to neřeším z hlediska štěstí, ale to se dá nejlépe vyjádřit tím, když děláte radost druhým. Na vlastní štěstí už tolik nedbám," uzavřel Kocáb, který momentálně pracuje na opeře.  

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.