Vláda se s odboráři nedohodla na minimální mzdě. Hrozí další protesty

Vláda se poprvé od protestů z minulého týdne sešla s odboráři a zaměstnavateli na tripartitě. Projednávali například změny ve školství a v dlouhodobém vzdělávání. Hlavním tématem podle odborářů ale byla výše minimální mzdy. Na jejím navýšení se ale s vládou neshodli.

"My jsme navrhli dvě varianty, jak vyřešit mechanismus stanovení minimální mzdy. Buďto její nastavení na výši 50 % průměrné mzdy za pět let, kdy bychom zároveň zrušili zaručenou mzdu, anebo do pěti let zvýšit minimální mzdu na hodnotu 45 % průměrné mzdy a ponechat mechanismus zaručené mzdy, ale s jejími úpravami, kdy by se snížil počet stupňů z osmi na čtyři," sdělil na tiskové konferenci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). 

[chooze:article;value:530959]

Na příští rok pak vláda navrhla růst o 1 600 korun. "Odbory požadovaly vyšší růst minimální mzdy, naopak zaměstnavatelé chtěli o něco nižší částku," dodal Jurečka s tím, že stejně jako v předchozích případech tak bude muset o výši minimální mzdy nakonec rozhodnou sama vláda. "Počítám s tím, že by to vláda projednala příští týden," doplnil.

"My jako zaměstnavatelé držíme stále stejnou pozici. Říkáme, že minimální mzda má růst tempem ostatních mezd," prohlásil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj. Minimální mzda by podle něj měla narůst o asi 6 %, tedy přibližně o 1 000 korun. Dodal ale, že v případě zrušení zaručené mzdy si dokáže představit vyšší růst.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula ocenil hlavně shodu co se týče celoživotního vzdělávání zaměstnanců. "Poprvé za asi 15 let jsme se dostali v této věci o notný kus dál," prohlásil s tím, že odbory jsou připraveny sehrát v této věci důležitou roli.

[chooze:article;value:531509]

Co se týče minimální mzdy už ale tak pozitivní nebyl. "Podle našeho soudu je situace opravdu vážná. Návrh pana ministra na minimální mzdu ve výši 18 900 Kč sice může vypadat opticky zajímavě, ale znamená reálný pokles minimální mzdy o 11 % kupní síly v roce 2021," tvrdí. Minimální mzda by proto podle odborů měla být nejlépe na úrovni 21 165 Kč, minimálně pak 19 500 Kč.

"Lidé, kteří budou dostávat vládou navrženou minimální mzdu, se dostávají do situace, kdy budou pod hranicí příjmové chudoby pro jednotlivce za rok 2023," řekl dále Středula a zdůraznil, že debata o tomto bodu nebyla klidná. Odboráři přitom minulý týden naznačili, že neshoda na tripartitě může vyústit v další protesty. "Já věřím, že vláda rozhodne v této věci pozitivně. Je to pro nás zásadní otázka. O dalších protestech případně rozhodnou orgány odborových svazů," nechal se na tiskové konferenci Středula slyšet.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.