Skandál na ČZU. Na zkoušku jsme mohly jen bez podprsenky, tvrdí studentky

Několik studentek si stěžovalo na trauma způsobené bezpečnostním opatřením a svlékáním spodního prádla s kovovými kosticemi na půdě školy. Bezpečnostní opatření fakulta prý zpřísnila kvůli velkému nárůstu podvodů při testech, kdy si měli studenti pomáhat různými technologickými vychytávkami.

"Před půl rokem jsme odhalili organizovanou skupinu, která zapůjčovala technické prostředky, které za poměrně vysokou úplatu umožňovaly studentům vykonat zkoušku. Jednalo se o ušní implantáty, náhrdelníky, kamery a antény v brožích. Šlo o organizovanou skupinu ruskojazyčných studentů," uvedl děkan Provozně ekonomické fakulty ČZU Tomáš Šubrt.

[chooze:article;value:531112]

​Obsluha testovacího centra tak nesmí pustit ke zkoušce nikoho, kdo při průchodu bezpečnostním rámem spustí akustickou výstrahu. Tvrzení, že si studentky musely sundávat spodní prádlo, však škola odmítá.

"Došlo k tomu, že obsluha testovacího centra upozornila studentky, že je to jedna z možností, která by mohla tento rám aktivovat. Testovali jsme několik možností a skutečně se nám to jedinou podprsenkou nepodařilo nikdy aktivovat," dodal děkan.

"Já jsem si toho teda nevšimla, ale vím, že mi to někdo říkal, že si nemám brát kosticovou podprsenku, ale to je tak všechno," řekla televizi Nova jedna ze studentek. "Zaregistroval jsem to na přednášce, že o tom mluvil profesor, ale konkrétního člověka neznám," doplnil jiný student.

[chooze:article;value:529274]

​Že by studenti před zkouškou museli projít bezpečnostním rámem, je v rámci českých škol unikát. Na druhou stranu mají ale v Suchdole možnost zkoušky skládat v kteroukoliv denní hodinu a bez účasti vyučujícího.

"Je nám samozřejmě líto, že pro malou skupinu podvodníků bylo potřeba zpřísnit podmínky pro většinu těch poctivých, ale nemohli jsme najít jiné řešení," řekl prorektor pro pedagogickou činnost ČZU Jiří Remeš.

Rektor České zemědělské univerzity kvůli kauze svolal etickou komisi, která posoudí oprávněnost pravidel nastavených v testovacím centru. Ta se má sejít ve středu a rozhodnout by měla během několika dní. Provozně ekonomickou fakultu na zemědělské univerzitě studuje necelých 10 000 studentů, na problém si stěžovalo zatím 11 studentek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.