Nešpor: Alkohol zvyšuje riziko rakoviny. U žen stačí i minimální dávka

Češi si vánoční svátky často spojují s alkoholem. "Je to opravdu kritické období. Lidé se totiž do konce roku snaží mít čistý stůl, chtějí všechno stihnout, nakoupit dárky, dámy si navíc komplikují život pečením a lidé jsou vyčerpaní. Když se do této směsi přidá ještě alkohol, tak je to dost výbušné a nebezpečné," upozornil Nešpor.

Podle něj je největší česká lež to, že alkohol pomáhá zvládat stres. "To není pravda. Pokud někdo je ve stresu a potřebuje ho zvládnout, tak může zkusit meditační cvičení. To je daleko lepší než nějaké chemikálie. Další ze způsobů, jak zvládat stres, je fyzická aktivita či dobrá společnost," radí primář léčebny v Bohnicích.   

[chooze:article;value:530026]

​Závislost je podle něj jedno z mnoha rizik, které pití alkoholu přináší, ale rozhodně ne to nejzávažnější. "Když se někdo zabije v autě, tak je to horší, než kdyby si vytvořil závislost. Hrozí také riziko úrazu. U nízkých hladin alkoholu je nebezpečí i v tom, že člověk si víc věří, ale přitom jeho výkonnost a reakční čas je zhoršený. A to je vražedná kombinace," varuje Nešpor.

Alkohol i ve velmi malých dávkách, to znamená pod dvě deci vína denně nebo jedno pivo denně, prý zvyšuje riziko rakoviny prsu u žen. "Čili dámy, které tuto dávku překračují, udělají dobře, když zajdou na mamograf a nechají se pořádně vyšetřit, protože tohle je věc, která opravdu hrozí. Zároveň lidé často nevědí, že alkohol zvyšuje krevní tlak. Čili má-li někdo vysoký krevní tlak, alkohol rozhodně není věc, která by mu pomohla," doplnil lékař.

[chooze:article;value:530626]

​V pořadu Vizita se snažil vyvrátit i další mýty o tom, že jsou Češi odjakživa národem alkoholiků a pivařů. "Spotřeba alkoholu byla za první republiky v porovnání s tou dnešní třetinová. Nejvíce se vypilo kořalky, a ne piva. Líh v kořalce byl totiž nejlevnější, potom se to celé přesmyklo, destiláty se zdražily a pivo ne o tolik. Tím pádem dlouhá léta bylo pivo nejlevnější líh. Nemá to co dočinění s tradicí, ale s šílenou cenovou politikou," uzavřel Nešpor.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.