Na jihu Čech vypadl proud. Tisíce lidí se v krutých mrazech ocitly bez tepla

Tisíce obyvatel jihočeské metropole v neděli zažily krušné chvíle. Z radiátorů nesálalo teplo, z kohoutků tekla studená voda. A to zrovna ve chvíli, kdy meteorologové varovali před krutými mrazy. Bez dodávek tepla a teplé vody se během nedělního dopoledne ocitla sídliště Máj, Vltava a Šumava. Omezení se dotklo také Pražského předměstí a části centra.

Českobudějovická teplárna uvedla, že za poruchou stojí hned několik výpadků elektrické energie, které ochromily jejich distribuční soustavu. Naštěstí se krizi podařilo technikům zažehnat ještě předtím, než teploty klesly hluboko pod bod mrazu. Problémy s dodávkami tepla byly ovšem jen jedním z mnoha problémů, kterým museli obyvatelé Jihočeského kraje během víkendu čelit.

[chooze:article;value:531551]

​Některé domácnosti byly bez dodávek elektrické energie více než 24 hodin. Teprve v neděli odpoledne se podařilo energetikům veškeré poruchy vyřešit. Sníh zaměstnal také složky integrovaného záchranného systému, chovatele v hlubocké zoo, kde sníh strhnul voliéry, a hlavně cestáře. Přestože se situace už pomalu uklidňuje a hejtman Martin Kuba (ODS) v neděli večer odvolal kalamitní stav, hromady sněhu mizí pomalu a práce s jeho odklízením je v kraji stále ještě dost.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.