Mladíka měli zmlátit kvůli duhové vlajce. Rakušan žádá přísnější tresty

"V pátek byl napaden náš kamarád, který šel vyzvednout své přátele v centru Českých Budějovic. Důvod? Duhová vlajka, kterou měl uvázanou kolem krku. Byl v tu chvíli sám a vyhlídli si ho tři muži, kteří ho zasypali nejen nadávkami, ale došlo bohužel i na rány," uvedl na facebooku spolek BUDQueer.

Mladík podle spolku skončil se zjizveným a zašitým obličejem. "Pomáhal organizovat akci Mezi náma, kde vystupovali queer autoři z nakladatelství Adolescent a kde právě tato problematika silně rezonovala," upozornil spolek.

"Česká republika eviduje historicky nejvyšší počet předsudečných útoků proti LGBT+ lidem," varovala kampaň Jsme fér.

[chooze:article;value:527115]

Předsudečné násilí je podle spolku BUDQueer velkým problémem. S tím souhlasí i Rakušan. "Lidi se bohužel vzájemně napadají z různých příčin, pokud je ale důvodem jiná sexuální orientace, rasa, barva pleti, politické vyznání, věk, pohlaví nebo jazyk, považuju to za zvlášť odsouzeníhodné. Hnutí STAN i já osobně podporujeme takovou změnu trestního zákoníku, která by tresty za tyhle útoky zpřísnila," napsal na sociální síti X.

Případem se už od pátku zabývá policie. "Právní kvalifikace byla stanovena jako trestný čin výtržnictví, její změnu však nevylučujeme a tímto bychom rádi vyzvali i ostatní svědky, aby se nám ozvali," sdělila na síti X.

V americkém gay baru došlo ke střelbě. Zemřelo nejméně pět lidí (11/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.