Sněhová kalamita už ustupuje. Škody vyjdou až na stovky milionů korun

Zlínský a Olomoucký kraj

Perné chvíle zažili šoféři třeba na pomezí Zlínského a Olomouckého kraje. Dálnice byla sjízdná jen s velkou opatrností. Mnozí řidiči kamionů raději jízdu odložili.

V noci byly problémy například na Přerovsku. Na hlavní silnici, která vede na Brno, uvízl i sypač. Těžko se jezdilo i na Kroměřížsku. U Hulína uvízlo v závějích několik aut včetně hasičů.

Nehody přibývaly i po rozednění. U Kladrub skončila jízda autobusu do Valašského Meziříčí. Řidič se snažil vyhnout cisterně. "Když už jsem skoro stál, tak se autobus setrvačností smekl do příkopu," přiblížil řidič autobusu.

[chooze:article;value:531282]

Pardubický kraj

U Choltic na Pardubicku nezvládl řidič jízdu na zasněžené silnici a skončil převrácený na boku. "Pána jsme vyprostili pomocí žebříku, byl bez zranění," řekl velitel zásahu Martin Dařbuján.

Zasněžené a kluzké silnice tam komplikovaly i zásahy hasičům. Ve tři hodiny ráno jeli hasiči do obce Plch na Pardubicku. Ještě okolo půlnoci tam chumelilo. Dojezdové časy tak byly až o třetinu delší.

Mrazy mají i první oběť. Ve Svitavách umrzl sedmapadesátiletý muž. Lidé jej našli o půl deváté ráno. Jeho tělo bylo celé zasypané sněhem.

[chooze:article;value:531463]

Jižní Čechy

V jižních Čechách už kalamita neplatí. Přesto měli hasiči a policisté stále hodně výjezdů. Likvidovaly se následky sněhové nadílky a bylo i více dopravních nehod.

V sobotu byly v dopravě na jihu Čech obrovské problémy, v neděli se ale situace výrazně zlepšila. I tak se ale cestujícím v hromadné dopravě nevyhnula zpoždění.

Střední Čechy

Řezání poškozených stromů měli v neděli jako hlavní pracovní náplň hasiči i ve středních Čechách a v hlavním městě. Hasiči zamířili i do areálu Pražského hradu. Ze soch chrličů na katedrále svatého Víta odřezávali rampouchy.

[chooze:article;value:531437]

Sněhová kalamita vyjde draho

Na vystavení sněhového účtu za bleskový nástup zimy je ještě brzy, vypadá to ale, že bude pořádný. A to hlavně kvůli nehodám.

"Za pátek a sobotu jsme přijali více než 2 000 oznámení o dopravních nehodách, což je trojnásobek oproti běžnému stavu," uvedl mluvčí Policejního prezidia Jozef Bocán.

"Běžný denní průměr je 200 technických zásahů. My jsme se včera dostali na číslo 1 400 za jediný den," shrnul v neděli mluvčí Hasičského záchranného sboru Jiří Fröhlich.

Škody budou na poničených stromech, energetické síti, na řadě míst zbortil těžký sníh konstrukce. Jen v Zoo Hluboká, kde se propadly voliéry, mluví o milionech korun. Přicházející mráz navíc může poškozovat potrubí.

"Celkovým úhrnem půjde spíše o stovky milionů korun," odhadl datový analytik společnosti DataRun Petr Bartoň.

[chooze:article;value:531431]

Sjezdovky se plní nejenom na horách

Přívaly sněhu naopak těší vlekaře. Sjezdovky se tak lyžaři plní nejen na horách. "Začátek je opravdu brzký, je to vyrovnání rekordu asi deset let starého, takže podmínky skvělé," raduje se provozovatel lyžařského areálu Jan Dudek.

Sněžení teď vystřídají mrazy. Hlavně v pondělí po ránu, to rtuť teploměru klesne až k –15 stupňům.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.