Reportérka TV Nova o řádění Hamásu. Nic takového už nechci vidět, říká

Reportérka TV Nova Kateřina Vodvářková je jednou z mála světových novinářů, kterým izraelská armáda ukázala důkazy o zvěrstvech teroristického hnutí Hamás při útoku ze 7. října. O život tehdy přišlo přibližně 1 200 Izraelců, z nichž velkou část teroristé zavraždili v jejich domovech.

Záběry, které Vodvářková v Izraeli viděla, jí hluboce otřásly. "Bylo to to nejhorší, co jsem kdy v životě viděla, a doufám, že nic podobného už neuvidím. Někteří novináři odešli z místnosti už po třiceti vteřinách, po prvním videu," líčila v pořadu Za pět minut dvanáct.

[chooze:article;value:531453]

​Brutalita a surovost teroristů však podle ní nebylo tím nejhorším. "S ostatními novináři jsme se pak shodli, že nejstrašnější bylo vidět, jakou z toho měli teroristé radost. Jak skákali po tělech mrtvých Izraelců a oslavovali to. Já sama jsem si musela po chvíli zakrývat uši a odvracet zrak," vzpomínala Vodvářková.

Izrael ji a další novináře vzal také na místa, kde se velká část zvěrstev odehrávala. "Já jsem viděla kibucy Kfar Aza a Nir Oz, které jsou přímo na hranicích s Pásmem Gazy, takže byly v první linii. Pořád je to válečná zóna, takže jsme tam mohli jen v doprovodu vojáků," vysvětlila.

V oblasti se stále aktivně bojuje, takže musela být připravená i na nejhorší. "Říkali nám, že pokud se ozvou sirény, tak nemáme ztrácet čas hledáním bunkru. Měli jsme si prostě lehnout na zem, zakrýt krk a přečkat to. Každou chvíli jsme nadskočili kvůli tomu, že někde něco bouchlo. Vojáci nám říkali, že si na to časem zvykneme, ale já si nezvykla nikdy," poznamenala Vodvářková.

V Izraeli před pár dny skončilo týdenní příměří, během kterého si Izrael a Hamás vzájemně vyměňovali rukojmí a vězně. Konflikt trvá už skoro dva měsíce a dá se očekávat, že ani krátkodobý klid zbraní není předzvěstí jeho konce.

[chooze:article;value:531260]

​Naopak Vodvářková očekává, že se bude bojovat ještě tvrději. "Izrael od začátku drží svou rétoriku toho, že se Hamásu potřebuje co nejúčinněji zbavit. Okamžitý mír by nebyl řešením, protože Hamás by měl stále zdroje svůj útok zopakovat, a navíc by Izrael přišel o šanci získat zpět rukojmí," myslí si.

Armáda Izraele má v tuto chvíli výhodnou pozici. Podařilo se jí proniknout hluboko do města, kde soustavně ničí tunely, v nichž přebývají teroristé. Samotné město Gaza, v němž se bojuje, je kvůli izraelskému ostřelování velmi poničené.

I kvůli tomu Hamás na příměří kývl. "Hamás příměří potřeboval, nutně mu totiž chybí prostor k tomu, aby se na chvíli nadechl. Izrael rozhodně nepolevuje, ale i pro něj byl klid zbraní výhodný. Mohl se tak v městě lépe zorientovat a navíc to je pro něj dobrý marketing," dodala Vodvářková.

Celý díl pořadu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.