Migrénou trpí přes milion Čechů. Spustit ji mohou běžné potraviny i počasí

Pětačtyřicetiletá Simona z Plzně trpí na migrény už od svých patnácti. Po pár letech se k častým a bolestivým záchvatům přidaly panické ataky a problémy se štítnou žlázou. Kvůli migrénám se vyhýbá hluku a musela se vzdát sportu. Bez prášků se mnohdy nedokáže postavit ani na nohy.

Simona ale není jediná. V Česku trpí migrénami přes milion lidí. Kromě velmi intenzivních bolestí hlavy a zvracení je trápí i další problémy. Mnozí z nich mají záchvaty až několikrát týdně a řada jedinců i větší část měsíce.

Časté ataky pacientům významně komplikují život. "Aby mohli fungovat, řeší své bolesti nadužíváním léků na bolest, což má ale ve svém důsledku nežádoucí účinky a vyvolává další komplikace. Je to začarovaný kruh," vysvětlila Rýza Blažejovská, předsedkyně pacientské organizace Migréna-help.

[chooze:article;value:528950]

​Existuje přitom několik opatření, jak se migrénám vyhnout nebo se na ně připravit. Jejich spouštěčů je totiž několik. Mezi nejčastější patří hormonální změny u žen, zejména v průběhu menstruačního cyklu či během menopauzy. Vliv může mít ale i změna počasí.

Spouštěčem migrény často bývá i jídlo. Problémy může způsobit například aspartam, který se vyskytuje v dietních limonádách, nebo třeba dusičnany, které mnohdy obsahují zpracovávané masné výrobky.

​Uškodit může ale i některé čerstvé ovoce, nejčastěji pak citrusy, banány a avokádo, a nevhodné mohou být i cibule a rajčata. Spouštěčem mnohdy bývá také alkohol, zejména červené víno, a kofein, a to jak v kávě, tak i v různých čajích či volně prodejných analgetikách.

V Česku je přitom na migrénu k dispozici účinná léčba. Ta se dělí na akutní a preventivní, v závislosti na tom, kolikrát do měsíce pacienta migréna trápí. V případě, že pacienta trápí postihnou čtyřikrát do měsíce, je lepší zvolit léčbu akutní. Při vyšším počtu je ale vhodná preventivní léčba.

Chcete zmírnit bolest svalů nebo se zahřát v chladném počasí? Tento trik vám pomůže:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.