V Dubaji odstartoval summit o klimatu. Tisíce účastníků na něj dorazily letadly

Klimatická konference COP28 odstartovala minutou ticha za Gazu. Ministr průmyslu Spojených arabských emirátů následně vyzval ke změně smýšlení a efektivní společné práci. Slovo dostal i britský král Karel III. "Modlím se z celého svého srdce za to, aby COP28 byl dalším významným milníkem na cestě k opravdové transformaci," uvedl panovník.

Konference se koná v době, kdy teploty trhají rekordy na všech kontinentech. Podle expertů je rok 2023 nejteplejším rokem v historii měření. "Děláme malé krůčky. Až moc pomalé na to, jak nestabilní a neodolný je dnešní svět. Musíme se naučit jednat rychle, co se týče změny klimatu," sdělil výkonný tajemník organizace Spojených národů Simon Stiell.

[chooze:article;value:497501]

Ústředním tématem konference je zejména odklon od fosilních paliv a maximální snížení emisí. Do Dubaje míří i český premiér Petr Fiala. "My si dlouhodobě uvědomujeme nutnost snižování emisí, ale chceme ty věci dělat tak, aby nesnižovaly naši konkurenceschopnost a životní úroveň občanů. Současně takovým speciálním cílem mé účasti je podpora jádra jako čistého zdroje," uvedl Fiala.

Na summit o změně klimatu paradoxně přiletí zhruba 30 000 účastníků letadly, což záměru snižování emisí moc nepomáhá.

Tiskovou konferenci premiéra Fialy před odletem můžete zhlédnout zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.