Rusko považuje homosexuály za extrémisty. Zakázalo hnutí LGBT

Návrh k Nejvyššímu soudu podalo ministerstvo spravedlnosti. Proces probíhal za zavřenými dveřmi bez účasti odpůrců. Žaloba argumentovala tím, že aktivity hnutí LGBT v Rusku nesou znaky extremismu včetně podněcování sociálních a náboženských nepokojů, uvedla státní tisková agentura TASS. Rozhodnutí soudu podle ní platí okamžitě.

Žalobcům ani soudcům očividně nevadilo, že “mezinárodní veřejné hnutí LGBT“ právně neexistuje a není nikde registrováno. "Myslím, že to bude znamenat, že každý, koho stát považuje za LGBT aktivistu, může dostat dlouhý trest vězení za 'účast v extremistické organizaci'," řekl BBC Sergej Trošin, petrohradský komunální politik, který se loni přiznal k homosexualitě.

[chooze:article;value:524590]

​V ruské LGBT+ komunitě podle něj propukla panika a každý, kdo může, emigruje. Říkají tomu prý evakuace. Evakuace z vlastní země.

Represe obyvatel jiné sexuální orientace se v Rusku stupňuje. V roce 2013 byla zakázaná „gay propaganda“ mezi mladistvými, loni zákon zakázal „propagandu netradičních sexuálních vztahů a pedofilii“ bez ohledu na věk, popsal nezávislý web Meduza. Změna ústavy definuje manželství jako svazek mezi mužem a ženou, je zakázána změna pohlaví.

Lidé, kteří se otevřeně přihlásí ke své LGBT+ orientaci, mohou být podle Meduzy díky novému zákonu považovaní za extrémisty. Kromě vězení jim hrozí například zmrazení bankovních kont. Trestáni však mohou být i heterosexuálové, které policie označí za “příznivce“ onoho dle zákona “extrémistického“ hnutí. Stačí, aby v soukromí či na sociálních sítích vyjádřili některému homosexuálovi či lesbičce podporu.

[chooze:article;value:531186]

​Tažení proti komunitě provází přísná cenzura. Vede až k absurditám, například když jedna z televizí “odbarvila“ duhovou vlajku ve videoklipu jihokorejské hudební skupiny, aby nedostala pokutu za “homosexuální propagandu“.

Podle petrohradského zastupitele Trošina souvisí nejnovější represe LGBT+ s prezidentskými volbami v březnu příštího roku. Putinův režim propaguje “tradiční hodnoty“ a bojuje proti Západu, do čehož perzekuce této komunity zapadá. A odvádí pozornosti lidí například od války na Ukrajině.

"Ruská společnost je nasáklá strachem. S každým slovem překračujete minové pole. Řeknete jednu věc a může vás to dostat na pět let do vězení, řeknete něco jiného a dostanete deset nebo patnáct let za mřížemi," cituje Trošina BBC.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.