Přehled změn od prosince: Dražší jízdné, útlum nemocnic či zavřené obchody

Nemocniční péče

Několik měsíců trvající neshody mezi lékaři a ministerstvem zdravotnictví vygradovaly v prosincové vypovězení přesčasů. Už v průběhu listopadu nemocnice po celém Česku začaly oznamovat, že musí sáhnout po omezení péče (více v tomto článku). "Stávka" lékařů ale nakonec může trvat kratší dobu, než se původně myslelo. 

Poslední listopadový den se totiž se zástupci lékařů sešel premiér Petr Fiala (ODS) a jednání bylo úspěšné. "K definitivnímu odvolání protestu dojde ve chvíli, kdy si definitivně podepíšeme konkrétní body, což by mělo být zkraje příštího týdne," řekl viceprezident České lékařské komory Jan Přáda. 

[chooze:article;value:531187]

Jízdné

Od 10. prosince se cestující vlakem musí připravit na zdražení jízdného od Českých drah, v průměru se jedná o 9,5% navýšení cen. Na 10kilometrové cestě si lidé připlatí tři koruny, na 45kilometrové devět korun a například na 100kilometrové nárůst činí 17 korun. Naopak 10denní traťovou jízdenku České dráhy od 10. prosince zlevní. 

Zvyšování cen čeká i cestující v MHD v některých městech, například v Ostravě, kde krátkodobá přestupní jízdenka od 10. prosince zdraží z 25 na 30 korun. Místo původních 45 minut ale pasažéři budou mít 60minutový bezplatný přestup. "Cena dlouhodobých jízdenek vzroste v průměru o 10 procent," uvádí Dopravní podnik Ostrava

V Jihomoravském kraji zase od 1. prosince budou předplatní jízdenky (čtvrtletní a roční) už pouze elektronické. Dobrou zprávou ale je, že oproti papírovým jsou o něco levnější. 

Jízdní řády

V prosinci také někteří dopravci mění jízdní řády, mezi nimi i již zmíněné České dráhy. Ty například přidávají nové vlakové spoje do Polska a Rakouska, přičemž změny platí opět od 10. prosince. 

[chooze:article;value:529975]

​V ten samý den začínají platit nové jízdní řády v Olomouckém kraji, kde přibydou spěšné vlaky i nové autobusové spoje. Lidé se tak budou moci snadněji dopravovat například z Uničova do Litovle (všechny změny najdete na stránkách Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje). 

Povinné ručení

Ve čtvrtek 23. prosince vstupuje v platnost nový zákon o povinném ručení, který přináší tři hlavní změny. Zaprvé se rozšiřuje na více druhů vozidel, pokud překračují rychlostní nebo hmotnostní limit (např. elektrické koloběžky, zahradní traktůrky nebo golfová vozítka). Zadruhé se zvyšuje limit pojistného plnění při újmě na zdraví, smrti nebo majetkové škodě, a to ze 35 na 50 milionů. 

Novinkou bude také to, že povinnost sjednat si povinné ručení přechází z vlastníka vozu na jeho skutečného provozovatele, tzn. toho, kdo s autem skutečně jezdí či jinak nakládá. 

Změna výplaty důchodů

Kvůli svátkům se mění prosincová výplata důchodů. Lidé se ale jiného termínu nemusí obávat – penze jim totiž dorazí dříve než obvykle. Ti, kteří mají výplatu stanovenou na 22. prosinec, dostanou peníze o den dříve. A ti, kteří by důchod dostali od čtyřiadvacátého, se jej dočkají dokonce o dva dny dříve. 

[chooze:article;value:530508]

​Otevírací doba obchodů

Svátky také znamenají každoroční změnu v otevírací době obchodů. O 25. a 26. prosinci musí být zavřeno, na Štědrý den zákon umožňuje prodej do 12:00. Většina supermarketů pro zákazníky nechává standardně své obchody ráno a dopoledne otevřené. Minulý rok se ale jeden z nich rozhodl mít zavřeno i 24. prosince (více se dozvíte v loňském článku). 

Konec stahování na Ulož.to

Internetové úložiště Ulož.to od 1. prosince návštěvníkům už neumožní stahovat cizí obsah. Stáhnout si budou moci pouze ty soubory, které tam sami nahráli. S ostatními už je ale nebudou moci sdílet. Důvodem je nová evropská legislativa. 

[chooze:article;value:530602]

Neaktivní účty Google

Internetový gigant Google v prosinci začíná s velkou čistkou, kdy bude mazat účty, které jsou minimálně dva roky neaktivní. Smazaný bude veškerý obsah, lidé tak mohou přijít o Gmail, přístup na YouTube nebo data uložená na Google Disku. 

Podívejte se na záznam tiskové konference po jednání Petra Fialy se zástupci lékaři (30/11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.