Peníze pro lékaře jsou domluvené, ale ne způsob výplaty. Jednání mají pokračovat

Částka, kterou mají lékaři nově dostat, už je jistá, mechanismus, jak se peníze ke zdravotníkům dostanou, ale ne. Peníze by se k lékařům měli dostat pomocí úhradové vyhlášky. To ale někteří kritizují. "Z úhradové vyhlášky se dá hradit ledacos, ale ne platy zaměstnanců," pronesl politolog Lukáš Jelínek.

"Co se týká peněz přes úhradovou vyhlášku, já si to neumím představit. Vidíte, že pan premiér i vláda byli jednoznačně nepřipravení. Měli přece mít připraveno, jak ty peníze dostanou k lékařům," řekl poslanec Kamal Farhan (ANO).

"Něco jiného je dobrá vůle premiéra, ale něco jiného jsou legislativní mechanismy," shrnul Jelínek.

"Moje informace jsou takové, že se dohodli mezi sebou, že budou hledat cestu přes úhradové dodatky. To znamená přes dodatky smluv, které má pojišťovna se zdravotnickým zařízením. Současná úhradová vyhláška na rok 2024 navyšuje úhrady v lůžkových zařízeních asi o 11,5 miliard v těch akutních, čili těch 9,8 by mělo stačit," okomentoval poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:531187]

​Už v pondělí tak čeká mladé lékaře, ministerstvo zdravotnictví a zástupce pojišťoven další schůzka. "Ten mechanismus bude pravděpodobně takový, že zdravotní pojišťovny uzavřou dohody se zdravotnickými zařízení, ve kterých budou alokovat určité množství finančních prostředků na platy," dodal Philipp.

"Půjde to v zásadě nějakým plošnějším mechanismem, aby všem stoupl základ, a potom, aby tam byl ten motivační efekt," řekl předseda Sekce mladých lékařů ČLK Jan Přáda.

"Teď se musí dohodnout odboráři na tom, jak ty peníze rozdělí, kolik dostane peněz po škole. Kolik dostane zdravotní sestra, kolik sanitář. My pak zrealizujeme ten mechanismus," vyložil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.