VÝSTRAHA: Česko zasáhne prudká vánice! Hrozí i sněhové jazyky

Výstraha před sněhem platí od páteční do nedělní půlnoci pro část Středočeského a Plzeňského kraje a celý Jihočeský kraj a Vysočinu. Od pátečních 18:00 je pak do konce týdne v platnosti varování také pro Prahu, Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj a část Středočeského a Královéhradeckého kraje.

Meteorologové očekávají, že napadne 10 až 25 centimetrů nového sněhu, místy však může přibýt až 35 centimetrů. Hrozí tak komplikace nejen v dopravě, ale i při chůzi.

[chooze:article;value:530970]

"Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Nezapomenout zimní výbavu při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku. Na horách dodržovat pokyny horské služby," vyzvali odborníci.

Výstraha:

Výstraha před sněhovými jazyky

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje také před tvorbou sněhových jazyků. Výstraha platí od sobotního poledne do nedělních 15:00 pro část Středočeského, Královéhradeckého a Pardubického kraje a celý Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj a Vysočinu.

Některé komunikace mohou být dle odborníků dokonce nesjízdné, jinde budou podmínky zhoršené. "Při řízení auta je nutná zvýšená opatrnost," apelují experti.

Výstraha:

Zima bude pro silničáře nákladná. Více se dozvíte v následující reportáži (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.