Premiér Fiala jednal s lékaři. Dohodli se na zvýšení platů

"To dnešní jednání končí pozitivní zprávou. Dohodli jsme se na objemu peněz na zvýšení platů zdravotníků a lékařů," řekl po skončení jednání předseda vlády Petr Fiala.

Premiér nabídl zdravotníkům a lékařům 9,8 miliardy korun na zvýšení platů a mezd pro rok 2024 v rámci úhradové vyhlášky. "Garantovali jsme to, že peníze půjdou na platy a mzdy pravděpodobně prostřednictvím úhradového dodatku, a to do všech zdravotnických zařízení, nejen do těch přímo řízených," slíbil Fiala.

[chooze:article;value:531104]

Jednání však nekončí. "A domluvili jsme se na tom, že v příštích dnech bude probíhat jednání mezi ministerstvem zdravotnictví, zdravotními pojišťovnami a zástupci České lékařské komory a odborů s tím, abychom našli ten správný technický mechanismus, jakým ty peníze skutečně dostat do platů a mezd a v jaké struktuře budou rozděleny," doplnil Fiala.

Obrovský průlom potvrdil i viceprezident České lékařské komory Jan Přáda. "Chtěl bych vyzvat lékaře, potažmo všechny zdravotníky, aby v následujících víkendových dnech tu péči o pacienty zajistili," apeloval Přáda.

Lidé zatím musí od pátku počítat s omezením péče v nemocnicích. "Domluvili jsme se, že k definitivnímu odvolání protestu dojde ve chvíli, kdy si definitivně podepíšeme konkrétní body, což by mělo být zkraje příštího týdne za účasti dalších vládních činitelů," nastínil Přáda.

Podle něj však péče v následujících dnech zajištěná bude. "V nemocnicích bude víkendový provoz, který zajištěný je. Potom, kdyby ten víkendový provoz měl trvat celý prosinec, tak by to mohl být problém. Ale věřím tomu, že se dohodneme, a po dnešní schůzce v to mám důvěru. Pacienti by to v průběhu prosincových dnů neměli pocítit," dodal Přáda.

[chooze:article;value:530931]

Premiér poznamenal, že jednání lékařů s rezortem probíhala a posouvala se. "Já jsem se do těch jednání vložil ve chvíli, kdy se začalo ukazovat, že by se to řešení do 1. prosince nenalezlo. A ten impulz přišel ze strany mladých lékařů, kdy mě pan Přáda a jeho kolegové požádali o setkání, a já mu vyhověl," uvedl Fiala. Navíc ubezpečil, že peníze v úhradové vyhlášce jsou.

 Na celou tiskovou konferenci se můžete podívat zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.