PŘEHLED: Venkovní kluziště v Česku otevírají. Na řadě míst už můžete na led

V České republice se s příchodem zimy začínají otevírat venkovní kluziště. Spousta jich je v hlavním městě. Zabruslit si tak můžete třeba přímo pod Žižkovskou věží, kde vám za 50 korun půjčí i brusle. Vyhledávaným místem je také kluziště Na Františku, které se nachází jen kousek od Vltavy mezi Štefánikovým a Čechovým mostem. Dospělí si zde půjčí brusle za stovku, dítě do 15 let za 60 korun. 

Již 1. prosince bude otevřeno také velmi oblíbené kluziště na Letenské pláni, kam můžete vyrazit až do poloviny února, kdy končí bruslařská sezóna. K návštěvě láká také kluziště před budovou obchodního domu Centrum Černý most, kde za půjčení bruslí zaplatíte sto korun. Informace o vstupném a otevírací době kluzišť naleznete v tabulce pod článkem. 

Pokud si chcete zabruslit, ale zrovna vám nepřeje počasí, můžete v Praze vyrazit i na řadu zimních stadionů. Například Zimní stadion HASA pořádá veřejná bruslení každý den v různých časech nejdříve od 8:30 a nejpozději do 12:30. Před návštěvou tak radši zkontrolujte, v jaký čas na stadion vyrazit. V sobotu je navíc otevřeno pro veřejnost ještě od 16 do 18 hodin. Za vstup tam necháte sto korun pro děti i dospělé. O víkendu si můžete zabruslit také v Ice areně Letňany, kde zaplatíte 150 korun za dospělého a stovku za dítě. Dalšími zimáky, které můžete v Praze navštívit, jsou třeba Malá sportovní hala na holešovickém výstavišti, Zimní stadion Hvězda nebo stadion klubu HC Kobra Praha. 

[chooze:article;value:530441]

Venkovní kluziště ve velkých městech

Od 1. prosince by mělo být otevřeno kluziště pod širým nebem v Pardubicích v areálu dostihové dráhy. Problém je ale zatím s počasím. Stejný den se bude otevírat i ledová plocha v Brně. Na Kluzišti Vodova budete moct bruslit po celý týden. Už 25. listopadu bylo ve zkušebním provozu otevřeno venkovní kluziště v Plzni v areálu Škoda sport park na Slovanech. V tomto datu byl spuštěn provoz také na kluzišti v Ostravě, kde je vstupné zdarma. Se vstupem zdarma bylo po čtyřech letech otevřeno také kluziště v areálu městské tržnice v Olomouci. 

Od 25. listopadu do 6. ledna se mohou po ledě zadarmo sklouznou lidé i v Českých Budějovicích na kluzišti umístěném u Samsonovy kašny. V den rozsvěcení vánočního stromečku bude v Jihlavě spuštěn také provoz venkovního kluziště. Od 3. prosince ho budou lidé moci využívat bezplatně. 

Co si vzít s sebou

První věcí, kterou si při cestě na kluziště zabalte, jsou rozhodně brusle. Ty si sice můžete půjčit přímo na místě, ale pokud chodíte na led častěji, vyplatí se pořídit si vlastní. Vezměte si také dostatečné množství ochranných prostředků. Helma, chrániče na kolena a lokty jsou úplným základem. 

[chooze:article;value:529453]

Teplé oblečení je dalším důležitým prvkem, který vás ochrání před chladem, ale také částečně ztlumí vaše pády. Chybu neuděláte ani v případě, že si ruce schováte do rukavic. Při volbě oblečení si uvědomte, že si ho můžete na ledě rychle zničit. Jeden špatný pád a ve vaší bundě nebo kalhotách se objeví díra. Do batohu si také přibalte dostatečné množství tekutin, hlavně těch teplých. 

​​Od prosince chtějí Pardubice otevřít veřejné bruslení. Trápí je však teplý podzim (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.