Pekarová Adamová: Nebýt Válka, dohoda s lékaři není. Zvládl by to i sám

"Nebylo by možné té dnešní dohody, pokud by nebyly odstraněny na cestě k ní mnohé balvany. A to se právě podařilo ministru Válkovi," prohlásila Pekarová Adamová v rozhovoru v Televizních novinách.

Dále vyjmenovala, co se Válkovi podařilo dohodnout, ať už se jednalo o vzdělávání lékařů, přesčasových hodin či odměňování. "To, že pan ministr měl maximální mantinel daný i z jednání vlády na 8,6 miliardy korun a pan premiér dnes trumfoval o něco vyšší částkou, to už by neodpovídalo tomu, kde ten mantinel měl nastavený pan ministr. Nás zejména těší, že vůbec došlo k té dohodě a že zásadní omezení péče pro pacienty teď nehrozí," pokračovala Pekarová Adamová.

[chooze:article;value:531187]

​Moderátor Rey Koranteng ale upozornil i na to, že si zástupci lékařů na Válkovo vyjednávání stěžovali a že se je ministr podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka pokusil podvést.

"Nebo to je také náznak toho, a to je otázka, kterou dávám takto spíše do vzduchu, jestli se vůbec pan Kubek chtěl dohodnout. To je možné si odpovědět jedině tehdy, kdybychom byli účastníky jednání, ani já jsem jich účastná nebyla," reagovala Pekarová Adamová.

Předsedkyně TOP 09 má také za to, že kdyby měl Válek, co se týče slíbené částky, širší manévrovací pole, tak by dohody s lékaři zvládl dosáhnout i on. Uvedla také, že jednání s lékaři budou pokračovat ještě v pondělí, kde se dohodnou finální detaily.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.