Ve Zlíně se s lékaři dokázali dohodnout, v Nymburce žádné omezení péče nebude

Jednání mladých lékařů s ministerstvem zdravotnictví ztroskotala, a rezort tak nezvládl odvrátit krizi, kterou zdravotnictví v prosinci čeká. Některé nemocnice ale vzaly situaci do svých rukou. Třeba ve Zlíně, kde se vedení dokázalo s lékaři dohodnout.

"Díky tomu dojde k mnohem menšímu omezení, než se předpokládalo. I tak ale musíme snížit počet plánovaných operací zhruba o 10 až 15 procent a jsme také minus jedna traumatologická ambulance a fungovat bude pouze jedna anesteziologická ambulance," vyjmenovala mluvčí zlínské nemocnice Dana Lipovská. Původně tam výpovědi z přesčasů podalo zhruba 200 lékařů, po jednání je 150 z nich stáhlo.

[chooze:article;value:531104]

​Jednání dál pokračují i ve Svitavské nemocnici. Ta na svých stránkách avizuje zavření hned tří lůžkových oddělení. Vedení se to ale ještě prý snaží zvrátit. "Chirurgie, ORL a urologie. Tři oddělení, jejichž lůžková část se v prosinci neotevře a nebude zde fungovat ani žádná operativa. V provozu budou pouze akutní ambulance," informovala nemocnice.

Třeba v Liberci a Jablonci pak budou muset spojit síly a střídat se v zajištění pohotovosti na ORL. "Rozpis toho, která nemocnice bude který den pohotovost zajišťovat, najdete na webu obou nemocnic," uvedla liberecká nemocnice.

[chooze:article;value:530931]

​Najdou se ale i nemocnice, kterých se omezení netýká. "Výjimkou mezi nemocnicemi je ta v Nymburce, tady zatím výpověď z přesčasů nepodal jediný lékař," řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

"Jsme městská nemocnice, my nemáme platové tabulky, my se řídíme naším platovým systémem. Myslím si, že u nás se mají lékaři, hlavně ti mladí, dobře," zhodnotila jednatelka nymburské nemocnice Nela Kvačková.

Podle Sekce mladých lékařů České lékařské komory se po celé republice odloží tisíce vyšetření a stovky operací.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.