Musíme dát Ukrajině všechno, říká prezident Pavel. Čína podle něj není nepřítel

List Corriere della Sera se prezidenta Petra Pavla před zahájením oficiální návštěvy v Itálii zeptal, jak se svými vojenskými zkušenostmi vidí současné dění na Ukrajině. Ten podle svých slov už na situaci jako prezident musí nahlížet jinak.

"Nezbývá nám nic jiného, než dát Ukrajině vše, co potřebuje, aby uspěla ve svém poslání obnovit suverenitu a kontrolu svých hranic. Cokoliv menšího bude naším selháním. A ruské vítězství by se obrátilo proti nám, protože by posílilo jejich vnímání, že svých cílů mohou dosáhnout silou, a povzbudilo by všechny režimy na světě, aby spoléhaly na slabost západních demokracií," řekl Pavel v rozhovoru s italským listem.

[chooze:article;value:530204]

​Podle prezidenta ne všichni věřili, že Ukrajina dokáže odolat tlaku a ochota některých zemí poskytnout jí lepší vybavení postupem času rostla. "Jsem vděčný svým občanům a své vládě, kteří podporovali Ukrajinu od prvního dne. Z naší zkušenosti víme, že jediný jazyk, kterému Rusko rozumí, je jazyk síly," uvedl Pavel.

Prezident dodal, že je nutné dojít do fáze, ve které bude možné diskutovat s Moskvou. To se však musí podle hlavy státu stát v rámci mezinárodních pravidel a nikoliv za podmínek stanovených ruským prezidentem Vladimirem Putinem. 

Čína není nepřítel

V rozhovoru se dále bavil také o vztazích s Čínou. Podle prezidenta není Čína naším nepřítelem, ale rozhodně je konkurentem. "Jejich instituce, hodnoty, cíle a dlouhodobé strategické zájmy jsou odlišné od našich. Proto musíme spolupracovat nejen na tom, abychom Číně poskytli dostatečnou protiváhu, aby nás vnímali jako partnera, ale také abychom jim ukázali, že na nás nelze tlačit," řekl Pavel.

[chooze:article;value:529704]

Prezident také prohlásil, že je správné revidovat světový řád vybudovaný po druhé světové válce, ale úpravy mají být prováděny u stolu, nikoliv na bojištích. Podle něj, pokud Čína chce být právem globální mocností, měla by převzít svou globální odpovědnost a využít své váhy k tlaku na ty, kteří pravidla porušují, jako je například Rusko.

Petr Pavel o V4: I když se naše názory mění, zůstáváme sousedy (11/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.