Lidé lační po hypotékách. Lepší nabídky už se nedočkáte, říká realitní expert

[chooze:gallery;value:33894]

​Objemy poskytnutých hypoték sice bývají v říjnu často meziměsíčně vyšší, i po zohlednění tohoto faktoru však trh narostl téměř o 10 %, okomentovala ČBA. "Jde o vliv podzimních akčních nabídek některých bank v kombinaci s uvolněnými požadavky na příjmy žadatele (DSTI) ze strany ČNB. Z meziročního pohledu se pak projevil vliv nižší srovnávací základny, kdy se data srovnávají s velmi slabým říjnem minulého roku," dodala asociace.

"V meziročním srovnání jsme ve třetím kvartálu roku 2023 poprvé po dvou letech zaznamenali výraznější nárůst v počtu uzavřených smluv. Zároveň delší dobu sledujeme postupný nárůst poptávky po kratších fixacích. Je vidět, že na českém hypotečním trhu pominul prvotní šok po skokovém zvýšení sazeb a lidé si na jejich aktuální výši pomalu zvykají, zároveň však očekávají jejich pokles v nejbližších letech,“ uvedl Jakub Schmid, ředitel úvěrové divize Fio banky.

[chooze:article;value:525281]

Mohou sazby ještě klesat?

"Říjen sice z hlediska objemů nových hypoték bývá každoročně o něco silnější než září, ale i tak – třetinový skok? A kvůli čemu – třem setinám procenta na průměrné úrokové sazbě?" řekl k cenám realitní expert Martin Machala ze společnosti Ownest.

Lidé, kteří si teď berou hypotéky, nechtějí podle Machaly už čekat. Vědí, že lepší sazbu nevyčekají. "A je jich stále více, jak se blíží okamžik, kdy ČNB po více než roce sníží základní úrokovou sazbu. Jakmile se to stane a rychleji začnou klesat i hypoteční sazby, objeví se další zájemci o koupi vlastního bydlení," vyložil Machala. Tím samozřejmě vzrostou ceny.

"A já proto opakuji – lepší sazbu nevyčekáte. Delší čekání totiž bude vykoupeno prořídlou nabídkou – za stejnou cenu budete muset do horších čtvrtí nebo si připlatit. Pokud byste opravdu hodně chtěli a byli smířeni s prořídlou nabídkou, dá se odhadnout sazba, pod kterou už je jakýkoli nájem oproti hypotéce vyloženě nerentabilní," zmínil Machala.

[chooze:article;value:525718]

​Ani hlavní ekonom ČBA říká Jakub Seidler neočekává, že by úrokové sazby měly výrazněji klesat: "Trh v současnosti předpokládá, že základní sazba ČNB se na konci příštího roku bude pohybovat poblíž 4 %. I přes očekávaný pokles hlavní sazby ČNB o 3 procentní body je výhled na delší úrokové sazby stabilnější, a právě tyto úrokové sazby jsou pro úrokové sazby hypoték klíčové. Ačkoli tak hypoteční sazby budou nadále postupně mírně klesat, nelze očekávat obdobně rychlé snižování, jako v případě hlavních sazeb centrální banky."

ČBA také upozornila, že i přes silné meziroční růsty stále zůstává objem hypoték o 50 % nižší než v říjnu roku 2020 a od ledna do října hypoteční trh meziročně poklesl o 35 %.

Podívejte se, jak to bylo s růstem objemu hypoték v srpnu. Ve vysílání TN Live to okomentoval ekonom Štěpán Křeček:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.